“Govore da će se ratovi voditi zbog vode, a naša Una se uništava zbog pet zamrzivača”

Mještani, aktivisti, predstavnici različitih udruženja civilnog društva i turisti okupili su se i srijedu na izvoru Une mirno protestujući protiv gradnje male hidroelektrane Una-mlin, a sve to nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i državne imovine Republike Hrvatske jučer objavilo da ne može poništiti pravomoćne dozvole za izgradnju hidroelektrane. Ekološki aktivista, predsjednik udruženja „Unski smaragdi“ i nekadašnji direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić otkrio je za N1 koje posljedice se mogu očekivati u slučaju najcrnjeg scenarija - izgradnje MHE.

Hrvatsko resorno ministarstvo kaže kako se gradi na građevinskom području, izvan zaštićenog spomenika prirode. Ali, šta je sa uticajem ove HE na zaštićeno područje?

Svjedoci smo da već petu sedmicu traju radovi na izgradnji minihidrocentrale u samom kompleksu izvorišta Une, u Hrvatskoj. U suštini imamo kontradiktorne informacije iz medija i društvenih mreža, ali se zanemaruju činjenice iz obraćanja hrvatskog Ministarstvo prostornog uređenja da je to po svim dokumentima zaštićeni hidrološki spomenik prirorde. A i da nije zaštićeno područje radi se o jednom od pet najdubljih izvora u svijetu, kad su u pitanju rijeke. Ne samo zbog ljepote i zdravlja vode nego i zbog budućih generacija, a imajući u vidu da dvije milijarde stanovnika nema pristup vodi, postavlja se pitanje da li smo svjesni šta činimo radeći ovakve projekte. Nisu ispoštovane ni sve procedure s obzirom da je to u graničnom pojasu, prekršene su međunarodne konvencije. I što je veoma bitno, nije urađena studija procjene uticaja na okoliš. Od početka smo govorili da je to pokrenuto pod velom tajni. Ovaj ekocid je u fokusu medija.

Ima li još nade? Ako se u krivičnom postupku utvrdi da su navedeni akti izdani kao posljedica krivičnog djela, po službenoj dužnosti može se pokrenuti obnova postupka, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva Hrvatske?

Amarildo Mulić (N1)

Tako je, s obzirom da je Ministarstvo dalo šturo obrazloženje u kojem se navodi da, ako ima elemenata krivičnog djela, može se tražiti obnova postupka. Ali znate šta to znači? Da će se postupak otegnuti. Ukoliko se ne zaustavi ovaj zločin protiv rijeke Une, prirode i ljudi onda ćemo izgubiti Bosnu i Hercegovinu. Una nema alternativu. Vi prirodu možete veoma lako uništiti, ali je veoma teško vratiti u prvobitno stanje. Ovo stoljeće je proglašeno stoljećem ekologije gdje neki govore da će se ratovi voditi zbog vode i u tom kontekstu ja bih razumio institucije Hrvatske da se tu radi o investiciji od nacionalnog interesa. Ali ovdje se radi o interesu privatnog biznisa koji će prozvoditi struju za pet zamrzivača. Jasno je da ovdje nešto ne štima.

Šta su po ovom pitanju uradile bh. vlasti?

Da se ne lažemo, sve što smo čuli bilo je iz medija i društvenih mreža. Nemamo ništa konkretno da je neko od naših zvaničnika bio na mjestu događaja. Mnoge javne ličnosti pružaju podršku poput Darke Rundeka. Najavljen je koncert i Mile Kekina. Dobili smo podršku i Rade Šerbedžije. Ali kada je podrška naših institucija u pitanju mi je ne osjećamo na terenu.

Ukoliko bude ostvaren najcrnji scenarij, kako će ova MHE uticati na rijeku Unu i njenu okolinu?

Mi možemo samo nagađati, ali također možemo imati iskustva iz drugih sličnih lokalite. Došlo bi do uticaja na režim toka vode i na floru i faunu. U gornjem toku do vrela Une bi se napravila akumulacija i vizuelno bi se promijenio ambijent.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!