GP BiH: Nije zabilježen ulazak “Noćnih vukova” koji su pod zabranom

Vijesti 10. jan 202312:05 2 komentara
F.Z./N1

Kao dio defilea koji je upriličen juče u Istočnom Sarajevu povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, paradirali su i pripadnici tzv. "Noćnih vukova."

Pripadnici ovog moto-kluba su i bliski sa predsjednikom Rusije Vldimirom Putinom, a na defileu su nosili i zastave samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Zanimljivo je da je u martu 2018. pojedinim pripadnicima Noćnih vukova, a među njima i Saši Vukoviću, predsjedniku moto-kluba “Noćni Vukovi Srbije” i vođi ove grupe Aleksandru Zaldostanovu, zabranjen ulazak u BiH. Tada su članovi “Noćnih Vukova najavili da će 19. marta 2018. početi turneju “Ruski Balkan”, u okviru koje su planirali da posjete i BiH, tačnije entitet republika Srpska.

Osobe kojima je izrečena zabrana ulaska, nisu juče primjećene (bar prema napšim fotografijama) na defileu, ali je bilo prisutno 20-tak pripadnika ovog moto-kluba. Kontaktirali smo i Graničnu policiju BiH. Svevlad Hoffmann, pomoćnik direktora Granične policije BiH, rekao je za N1 da GP BiH nije zabilježila pokušaj ulaska u BiH stranih državljana koji imaju izrečenu zabrane.

“ Ti državljani nisu ušli u BiH, a koji se nalaze u našoj bazi podataka. Samim ti i strani državljani, pripadnici “Noćnih vukova.”,  kaže Hoffmann.

Oni su na defileu predstavljeni kao neko ko je u Rusiji višestruko odlikovan, te da se radi o promotorima pravoslavlja koji se zalažu da Republika Srpska “bude snažna i vječna kao majka Rusija.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare