Grad na vodi u Sarajevu, jedinstvena ponuda u regiji

Vijesti 08. jul 202120:15 1 komentar

Nakon junskog toplotnog talasa i kratkotrajnog zahlađenja, BiH ponovo na udaru novog temperaturnog šoka. Zbog temperatura koje prelaze 40 stepeni, na snazi je narandžasti meteoalarm. Sezona godišnjih odmora je u punom jeku. Pored građana, koji su ljeto odlučili provesti van države, veći je broj onih koji će ostati u gradu. Tako se Sarajlije, ali i drugi posjetioci, u glavnom gradu BiH, uglavnom rashlađuju na poznatim gradskim bazenima, dok na rijeke godinama ne mogu da računaju zbog zagađenosti.

Spas od vrelog sunca Sarajlije, tradicionalno, traže na otvorenim gradskim kupalištima, čiji su kapaciteti prilično popunjeni, bez obzira na to što je veliki broj njihovih sugrađana izabrao more. Ljubitelji gradskih plaža koji ne vole gužvu opredjeljuju se, uglavnom, za dobro poznati Ilidžanski bazen “Izvor Bosne”, koji svojim izgledom mami posjetioce. Čija je cijena prihvatljiva za svačiji džep.

“Ove godine sezona je počela 15. juna. Posjećenost je dobra, zadovoljni smo. Pošto je veliki broj sunčanih dana, u međuvremenu smo imali i jedno čišćenje bazena, tako da, dnevno, imamo od 300 do 800 ljudi. Radno vrijeme je od 10 do 18h, što se tiče bazena. Imamo i restoran koji radi duže. Cijene su radnim danima 3KM, vikendom 4KM, što je simbolično, samo za pokrivanje osnovnih troškova“, kaže Suvad Bajramović, direktor “Izvor Bosne”.

Grad na vodi u Sarajevu

A veoma blizu je i dobro poznata Termalna rivijera, gdje pratećeg sadržaja ne nedostaje. Na obje lokacije uvjerili smo se da, bez obzira na temperaturu koja je prešla 40 stepeni, među posjetiocima vlada odlično raspoloženje.

“Poznati su nam naši bazeni na zatvorenom koji rade tokom cijele godine. U ljetnoj sezoni tu su bazeni na otvorenom, bazeni za djecu, bazeni sa valovima, kao i grad na vodi. Posebno, onako, sreća za mlade, odnosno djecu koja vole da svoje vrijeme provedu tamo. To je nešto veoma jedinstveno u BiH, mogu reći čak i u regiji”, tvrdi Nermina Sefer, direktor Termalne rivijere “Ilidža”.

Povoljnija epidemiološka situacija ovog ljeta postepeno vraća stari sjaj glavnom gradu, u odnosu na godinu koja je iza nas. Iz turističke zajednice Kantona Sarajevo podsjećaju na brojne turističke, ali i kulturne sadržaje kojima grad raspolaže. Pored kupališta, za bijeg od užarenog gradskog betona, na raspolaganju je i hladovina primamljivih sarajevskih izletišta.

“Tu je, naravno, neizostavno Vrelo Bosne, nadomak Sarajeva, odnosno u sarajevskoj opštini Ilidža. Svakako Bijambare, Dariva, Skakavac… Kada govorimo o našim olimpijskim ljepoticama i one su nam izlaz i preporuka. Trebević, odnedavno, ima nove mapirane staze. Tu je turistička zajednica dala podršku da se te staze lijepo urede i da svi oni koji tu dođu lakše se snađu i dobro provedu”, navodi Adisa Kušundžija, Turistička zajednica KS.

Šta je sa rijekama?

S druge strane, najpoznatije sarajevsko kupalište, Bentbaša već godinama nije u funkciji. Njegova sudbina još je neizvjesna. Miljacka, Željeznica, Dobrinja, Bosna… Nekada se na obalama ovih lokalnih rijeka mogao vidjeti veliki broj kupača. Danas su riječne plaže, gotovo, potpuno puste, zbog problema sa zagađenjem.

Bez obzira na to što je do prije nekoliko godina izbor kupališta bio veći, ukoliko planirate ljeto provesti u Sarajevu, prateći sadržaji aktuelnih bazena sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare