Grad Zenica i RMU dogovorili deblokadu računa

Vijesti 05. apr 202312:01 0 komentara
N1

Gradska uprava Grada Zenica i Zavisno društvo Rudnici mrkog uglja Zenica postigli su dogovor u vezi sa potpisom sporazuma o otplati na rate duga koje to preduzeće ima prema Gradu Zenica te hitnoj deblokadi računa.

Radi se o dugu za zatezne kamate za korištenje komunalnog-građevinskog zemljišta, koji su dosegao iznos nešto veći od 3.050.000 KM, a zbog čega je Grad Zenica 14. marta ove godine ponovo blokirao račun tog preduzeća.

“Prema informacijama našeg Predsjednika Sinana Husića nakon sastanka u gradskoj upravi grada Zenica, da će gradonačelnik postupiti u skladu sa zaključcima gradskog vijeća. Ide odmah deblokada računa, čime se otvara mogućnost isplate plaće našim komoratima”, naveli su iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

“Ja ću sada ispoštovati zahtjev Sindikata i Gradskog vijeća koje je po mom odobrenju donijelo zaključak, iako nisam bio tu. Donijeli su zaključak da dajemo 30, a evo ja dajem još 10 dana. Znači, dajem rok EPBiH, Rudniku i Gradskoj upravi da potpišu Sporazum o izmirenju ovog duga”, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.Ako se u tom roku ne potpiše sporazum, najavio je da će već 11. maja ponovo blokirati račune. Radi se o dugu za zatezne kamate za korištenje komunalnog-građevinskog zemljišta, koji su dosegao iznos nešto veći od 3.050.000 KM, a zbog čega je 14. marta sud ponovo blokirao račun tog preduzeća.Kasumović tvrdi da je netačno da rudari plaću ne mogu dobiti zbog blokade računa koju je izvršio Grad Zenica jer “na računu tog preduzeća nema novca i Grad Zenica je tek 18 na listi onih koji potražuju dugovanja od rudnika”.

Podsjetimo, rudari su u prošli petak izašli na ulicu, održali protestnu šetnju i blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice.

Zenički rudari i ministar Džindić nisu postigli dogovor, nastavlja se štrajk

Nakon deblokade su najavili da se nastavlja radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica.

Nekoliko članova Sindikalnog odbora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica su u ponedjeljak ujutro stupili i u štrajk glađu, koji su prekinuli u četvrtak uvečer na nagovor komorata i porodica. Noć sa četvrtka na petak proveli su na ulici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!