Gradit će se na lokalitetu Lakišića harema: Pogledajte kako će izgledati Interkulturni centar “Mevlana” u Mostaru (VIDEO)

Vijesti 06. mar 202412:02 0 komentara

Medžlis Islamske zajednice Mostar danas je javno predstavio projekat Interkulturnog centra "Mevlana".

Idejno rješenje je izradio Projektni biro Modular d.o.o, a obavezali su Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uslove za početak gradnje zgrade.

Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana”.

“Projekat je dobio naziv po jednom od najutjecajnijih i najplodonosnijih islamskih mislilaca Dželalluddinu Rumiju – Mevlani, čija je ostavština i humanistička interpretacija islama ime Mevlana učinila svjetski poznatim pa i u našim krajevima. Tradicija tumačenja Mesnevije, njegovog najpoznatijeg djela, neprekidno teče duhovnim bilom muslimana Bošnjaka od vremena dolaska na ove prostore. Muslimani ovih prostora su se stoljećima napajali na jako izdašnom vrelu Mesnevije, a njezini tumači su bivali prepoznati i bliski vjernici, duhovno stameni, ugledni u društvu”, rekao je Kenan ef. Ovčina, pomoćnik glavnog imama.

N1

Ističu kako smatraju da je naziv Interkulturnog centra Mevlana itekako opravdan s obzirom da je Mevlanino učenje “prijeko potrebno čovjeku današnjice ako se želi uzdignuti iznad ovozemnosti i svakodnevni preokupacija”.

“U suprotnom, ostajemo zaglavljeni u našoj stvarnosti – konzumerističkoj bujici koja nosi sve pred sobom, ostavlja nas uplašenim egzistencijalnim brigama ukojima nalazimo jako malo vremena i prostora da se bavimo suštinski sobom, da se okrenemo svojoj duhovnosti i sagledamo he li naše srce sljedbenik ljubav ili mržnje, tolernacije ili isključivoti. Mostar mora oživjeti Mevlanin ‘put ljubavi’ kako bi ovdje istinski bilo širine i mjesta za svakoga”, naveo je.

Kao jedan od ciljeva ovog centra navode i okupljanje istaknutih svejtskih ličnosti koje u svom naučnom diskursu preferiraju univerzlanost, humanost, jednakopravnost i progresivnost moralnih načela.

“Otvaranje Interkulturnog centra Mevlana od značaja je za cijelu IOZ BiH te bi taj čin širom otvorilo vrata okupljenima baštinika Mevlanine univerzlane poruke iz svih krajeva svijeta bez razlike na njihovu vjerku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost”, rekao je Kenan ef. Ovčina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!