Građani BiH većinom smatraju da je budućnost BiH u EU, mlađi skeptični (VIDEO)

Vijesti 17. jan 202415:36 1 komentar

Iako pojedini politički lideri u BiH pokušavaju nametnuti antizapadnu orijentaciju, građani oba entiteta, barem sudeći prema rezultatima javnog mnijenja, smatraju da je budućnost BiH jedino u Evropskoj uniji. Ipak, zanimljivo je da skepticizam, barem sudeći prema anketiranima, najviše pokazuju predstavnici mlađe populacije.

Pristup evropskim integracijama povećava kvalitet života svakog pojedinca, građanina BiH, stava je akademik i stručnjak za Ustavno pravo, Kasim Trnka.

“Mnogo više od toga je da se moraju primijeniti najviši demokratski standardi i u pogledu ljudskih sloboda i prava iu pogledu vladavine prava funkcionisanja institucija pravne države. Zbog toga je kod nas, u osnovi, problem što, one osobe koje su na vlasti, koje koriste sve prednosti koje pruža pripadnost konstitutivnim narodima, nominalno se izjašnjavaju za pristup evropskim intergracijama, ali su svjesni da bi primjena tih visokih standarda i kvaliteta života i prava, zapravo značilo sužavanje mogućnosti njihove intervencije u javnom životu”, kaže Trnka za N1.

Dodaje da bi pojedini, čak, zbog veoma raširene visoke korupcije, mogli doći pod udar represivnog aparata, ne samo BiH, nego i Evropske unije.

“Jer pratimo da u brojnim državama EU, čak i istražioci iz Brisela istražuju oblike korupcije, nezavisno od domaćih vlasti prate te koruptivne pojave i preduzimaju represivne mjere. Zbog toga, ustvari, naši političari nominalno hoće evropske integracije, a praktično sve rade da do toga ne dođe”, ocjenjuje Trnka.

Zaključuje da temeljitog informisanja građana o tome šta je sve sadržano u takozvanom naslijeđu EU nedostaje. Nisu upoznati s tim da bi to značilo krupne promjene ne samo u ustavnom i ukupnom pravnom sistemu, nego i u praktičnom životu svakog građanina.

“Mislim da domaća vlast, čak, nerado, popularizuje te stvari u javnosti, jer očigledno se boje da bi to značilo ugrožavanje njihovog, trenutno, vrlo privilegovanog statusa”, završava Trnka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare