Građani iz FBiH vjeruju da će EU put učvrstiti BiH, iz RS da EU neće opstati

Vijesti 12. dec 202214:02 0 komentara
N1

Bosna i Hercegovina nikada nije bila bliža kandidatskom statusu u EU, do kraja ove sedmice, prema mišljenju poznavoaca prilika i BiH bi mogla postati kandidat za EU. Odluka dolazi u momentu kada građani gube nadu da će postati građani i EU.

“Mi smo trebali uči u EU ‘95 godine u novembru-tačka. Ovo je mrcvarenje, haos, sramota za Evropu i svijet. Želio sam da uđemo u EU prije trideset godina, i sada apsolutno želim”, rekao je za N1 jedan Sarajlijama.
Među građanima glavnog grada BiH malo je onih koji ne žele u EU, ali je mnogo onih koji sumnjaju da će se pomak uskoro dogoditi.

“Čula sam za raspravu o statusu kandidata, mislim da je to samo još jedno otezanje u nedogled”, kaže jedna sagovornica N1.

“Sve je moguće, pratim EU put BiH, očito im sada nedostaje članica, pa možda nas puste”, još je jedan stav građana Sarajeva.

“S ovim lopovima ne možemo ništa dobiti. Moram vjerovati u EU put, ali meni se ne žuri u Evropu, o lopovluku smo sve od njih naučili”, zaključio je stariji Sarajlija.

Da građani gube nadu pokazuju i istraživanja Direkcije za EU integracije BiH.

“Evidentan je porast pesimizma u 2022 u odnosu na 2021 godinu (7%) i 2020 godinu (2,5%) kada su u pitanju procjene građana kada bi BiH mogla postati član EU. Jedna trećina građana BiH (34,7%) procjenjuje ulazak BiH u EU za najviše 10 godina. Takvog je mišljenja bilo 29% u 2020 godini i 40,6% u 2021 godini”, pokazalo je istraživanje javnog mijenja.

Zanimljivo je i da većina ispitanika u FBiH smatra da bi ulazak u EU učvrstio unutrašnje odnose, dok u RS preovladava mišljenje da EU neće opstat.

“Većina građana BiH smatra da će u budućnosti EU učvrstiti unutrašnje odnose i nastaviti sa proširenjem. Ovo mišljenje je više zastupljeno u FBIH od RS (63,9% vs 28,2%). Za razliku od građana u FBIH, građani u RS su mišljenja da EU neće opstati i da će doživjeti svojevrsnu blokovsku podjelu”, navodi se u izvještaju.

Ovogodišnje istraživanj je pokazalo da ni polovina građana ne vjeruje u to da EU put nema alternativu, a da je petina njih misli suprotno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!