Građani Kalesije ogorčeni: Opštinski vijećnici povećali sebi paušal – duplo

Vijesti 12. jul 202119:17 1 komentar

Više stotina građana danas se okupilo u Kalesiji na mirnom protestu iskazujući nezadovoljstvo činjenicom da su opštinski vijećnici povećali sebi paušal - duplo. Osim građana, time nije zadovoljan ni načelnik koji ne zna odakle namaknuti dodatnih pola miliona za povećane paušale. Isto tako na protesu je otvoreno pitanje zašto vijećnici ne rade samo za dnevnice?

Vijećnici OV Kalesija na zadnjoj sjednici izglasali su povećanje paušala sa 350 na 650 KM, te povećanje dnevnica sa 50 na 100 KM. Građani ogorčeni ovom odlukom, traže da se odluka promjeni.

Budžet u deficitu

“Kada se uzme u obzir visine paušala okolnih opština Živinica, Tuzle, Sapne, zaista je paušal u OV Kalesija malen i vijećnici su na osnovu toga pokrenuli tu aktivnost”, naveo je Mensur Hukić, predsjedavajući OV Kalesija.

Neki vijećnici su protiv i smatraju da je povećanje neopravdano.

“Šta su ovi vijećnici uradili od početka mandata i do sada? Čime su zaslužili povećanje? Po meni, opravdanje ne postoji u ovom vremenu kada nam je budžet u deficitu, vrijeme je pandemije, privreda nam je na koljenima”, rekao je Mujo Mujkić, vijećnik u OV Kalesija.

Admir Karić, vijećnik u OV Kalesija je istaknuo:
“Ja sam na prvoj sjednici Vijeća imao inicijativu da uradimo javnu predškolsku ustanovu pa je bilo obrazloženje načelnika i pomoćnika i vijećnika iz većine, kako nemamo novca. Zanimljivo je da kada je bila ova odluka niko nije izašao za govornicu i da kaže da nema novca. Dakle, novac postoji ali ga oni žele za sebe”.

Novac za povećanje ne postoji u budžetu manjem od 10 miliona KM, tvrdi Sead Džafić, načelnik Kalesije, ističući da se ne slaže sa stavovima vijećnika iz vlastite stranke.

“Kao načelnik, nisam saglasan, nisam za to. Pokušat ću sa njima razgovarati da ponište tu odluku jer zaista nije vrijeme niti momenat za to. Mi nismo predvidjeli ta sredstva u budžetu. Morali bi sada praviti rebalans budžeta. Odakle sada obezbjediti sredstva? To je dodatni problem. Zaista nije vrijeme za to”, rekao je načelnik Kalesije.

Rad na dnevnice

Kalesija nije jedina. Grad Živinice ima budžet od 29 miliona KM i vijećnički paušal od 890 KM, Grad Tuzla sa budžetom od 51 milion KM ima paušal od 500 i dnevnicu za prisustvo sjednici od 250 KM.

“Mi kao građani BiH imamo pravo tražiti da se ukine komplet paušal u svim opštinama. Ne samo u Kalesiji. Neka Kalesija bude pokretač tih pobuna da se ukine paušal. Zašto oni ne bi samo radili za dnevnice?”, pita se Sadik Osmanović, organizator protesta.

Građani Kalesije danas su potpisali peticiju za koju su kazali da će je proslijediti nadležnima te njome zatražiti povlačenje odluke o povećanju vjećničkih paušala. Ukoliko do toga ne dođe, najavljuju ponovo proteste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare