Građani na proteste donijeli poklon za Milanovića: Sapun, parfem i “nakurnjak”

Vijesti 28. jan 202214:35 > 14:52
F.Z./N1

Nekolicina građana okupljena oko neformalne grupe "Restart" danas je održala protest ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu. Pored posebnih zahtjeva koje su imali za visoke zvaničnike susjedne zemlje, za njenog predsjednika su, naime, imali i poseban poklon.

“Poklon će zasigurno obradovati gospodina Milanovića. Radi se o simboličnom poklonu. Tu je jedan miris, jedan sapunčić i jedan “nakurnjak” – ako bude dolazio u Sarajevo da se ne prehladi. Pošto smo mi pažljivi i miroljubljivi – mislim da će to gospodinu prijati”, rekla je gospođa na protestima ispred ambasade Hrvatske.

Još jedna od okupljenih je ukazala na “gostoprimstvo u BiH”.

“Ja sam ovdje jer ne mogu da podnesem da nas svi ‘mezete’ zbog svojih interesa. Dosta je više prljavih igara i interesa, nije to BiH zaslužila. Mi smo narod koji prima ljude i srcem u dušom, po tome smo bili poznati i sada smo još. No, doživljavamo stvari koje su nepodnošljive. Čović je lukaviji od Dodika”, poručila je Latifa Pajić, jedna od okupljenih na protestima.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Organizator Suad Đozić naveo je kako je hrvatska ambasada mjesto protesta iz razloga što se ova zemlja intenzivno miješa u poslove Bosne i Hercegovine.

“Sve što se dešava u BiH, a povodom ovoga što HDZ radi je po instrukcijama Hrvatske. Ako se već pregovara o izmjenama Izbornog zakona BiH – tražimo da puste unutrašnje faktore da se dogovore”, rekao je Đozić.

Navodi kako su zahtjevi ambasadi Hrvatske dostavljeni prije sedam dana, kao i najava protesta, no da im je danas saopšteno kako najavu niko nije zaprimio, te da im se iz ambasade niko neće obratiti.

Sejfudin Tokić iz Bošnjačkog pokreta ističe kako promjene Izbornog zakona BiH jesu važne i potrebne, ali da ne smiju voditi u dalju homogenizaciju zemlje.

Ostale zahtjeve građana okupljenih oko ove inicijative upućenih na adresu susjedne zemlje prenosimo u cijelosti:

1. Da R. Hrvatska prestane sa diplomatskom agresijom na Bosnu i Hercegovinu i da se ne miješa u ustavno uređenje naše zemlje. Potrebno je da R. Hrvatska kao članica EU uvaži sve presude Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i Mišljenje Venecijanske komisije

2. Da R. Hrvatska osudi presuđenu politiku UZP i izvine se Bosni i Hercegovini za sve posljedice koje je takva politika napravila;

3. Da visoki politički zvaničnici iz R. Hrvatske kroz svoje izjave i konkretno političko djelovanje poštuju suverenitet i političku nezavisnost države Bosne i Hercegovine, te da je ne tretiraju kao specijalan slučaj, nego kao susjednu državu koja je na putu ka članstvu u EU;

4. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje sa državom Bosnom i Hercegovinom građani pozivaju zvaničnike R. Hrvatske da prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol, te da time iskažu poštovanje prema njenim institucijama;

5. Da R. Hrvatska vrati imovinu koja je u vlasništvu Bosne i Hercegovine, kao i da ugovore o korištenju resursa BiH (npr. voda iz Buškog jezera), potpisuje s državom BiH – stajalo je u njihovom saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad