Građani o Ivici Osimu: Nije zaslužio samo ulicu, nego i mnogo više

Vijesti 19. apr 202322:27 1 komentar

Inicijativa da se u Sarajevu sadašnja Zvornička ulica uz stadion Grbavica, gdje se nalazi stadion Željezničara, preimenuje u ulicu Ivice Osima, legendarnog bh. fudbalera i trenera, je prošla .Ukazivanje te vrste počasti, najmanje je što ovaj grad može da učini za Osima.

Uoči prve godišnjice smrti legende bosanskohercegovačkog nogometa, inicijativa koju su podnijeli FK Željezničar i sportski novinar prošla je i posljednju stanicu.

“Bikić Muhamed,  kolega vaš, je zvanično pokrenuo tu ideju, a ta ideja je kolala i vrzmala se ulicama i čaršijom, da bi bilo dobro da Ivica dobije naziv stadiona ili ulice. Ivica Osim je toliko zadužio Željezničar, sarajevski fudbal, bh. fudbal, jugoslavenski fudbal… Bio je pojam sjajnog fudbalera, reperzentativac, nevjerovatan. Evo, ja se sjećam samo jedne utakmice sa Francuskom gdje je briljirao”, kaže u dahu Zdenko Jelić, bivši generalni sekretar Željezničara.

Briljirao je i van fudbalskog terena, smatraju brojni građani Sarajeva.

“Za tako velikog čovjeka mislim da nije dovoljno, ali je pozitivno da konačno takav čovjek dobije jednu ulicu u ovom gradu jer znamo ko sve ima ulice. Tako da mislim da definitivno zaslužuje.”

“Čitao sam jutros o tome  i mislim datreba jer je on legenda želje.

“Predstavlja legendu kluba, ikonu.”

Osim po fudbalskom znanju region ga pamti i po emotivnom govoru 23. maja 1992. godine nakon početka rata u BiH i opsade Sarajeva dok je vodio reprezentaciju Jugoslavije i beogradski Partizan.

“Sve što mogu da uradim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete… To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali, ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, pa da se i vi setite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava”

Zadužio  je  sve  nas kao čovjek kaže sportski novinar Sinanović.

“Barem malo pratimo korak sa drugim državama koje su se na dekvatan način odužile Ivici Osimu. Nije zaslužio samo ulicu, već puno više, kvart, memorijalni turnir” .

O njogovoj karijeri, porodici , Sarajevu i velikoj ljubavi prema nogometu, snimljen je i film.  Ivica Osim je preminuo 1. maja 2022. godine, a ukopan je 14. maja na Gradskom groblju Bare. Hiljade ljudi ispratili su veliku legendu, Štrausa, koji je konačno dobio svoju ulicu u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare