Građani o pregovorima: Opet neki njihov lopovluk

Dok se u Neumu pregovori oko izmjena izbornog zakona vode iza zatvorenih vrata, građani preokupirani vlastitim problemima, najčešće bez predstave o čemu se uopće razgovara. I oni koji su upućeni u političke dogovore i pregovore, ne gaje previše nade da će se išta suštinski promijeniti. Nacionalni interesi, poručuju, uvijek će biti iznad svega. Stava su da su naši političari već odavno otuđeni od naroda, vođeni isključivo vlastitim interesima.

Novi pregovori oko izmjena izbornog zakona, iza zatvorenih vrata, za građane su u sjeni teške socijalne situacije, poskupljenja i huškačke retorike. Mnogi i bez ideje o čemu se na jugu zemlje pregovara.

Oni koji prate medije i političku zbilju, svjesni su važnosti dogovora oko ovog pitanja, i u konačnici osiguravanja prava svakom građaninu da bira ni bude biran, u kojem god dijelu zemlje da živi. No, svjesni su, nacionalni interesi, uvijek će biti iznad svega.

Mjesto razgovora je nevažno, važni su pregovarači i ciljevi koje žele postići, stav je analitičara. A ciljevi su jasni, dodaju.

“Nisu njima u prvom planu interesi ove zemlje i njenih građana. Da su ti interesi u prvom planu onda bi svakodnevno umjesto o obrani, zaštiti nacionalnih interesa govorili o tome sta učiniti da BiH postane prostor puno prijemčiviji za prijem domaćeg i stranog kapitala, otvaranje radnih mjesta, povećanje životnog standarda, zaustavljanje demografskog pražnjenja. A ne o pitanjima koja su po svojoj suštini samo način kako da oni zadrže svoje političke i državne fotelje, kako da zadrže moć”, kazao je Slavo Kukić, politički analitičar.

“Da je nekome doista stalo do izmjene izbornog zakonodavstva, pristupilo bi se i onim tehničkim izmjenama koje su itekako bitne da se onemoguće bilo koje malverzavcije na biračkim mjestima u brojanju glasova”, kazala je Gordana Katana, novinarka.

A do brojanja glasova nije ostalo previše vremena. Hoće li građani uvidjeti prava lica onih koje biraju i prestati nasjedati na lažna obećanja. Vrijeme za dogovor curi. Izbori pred vratima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad