Građani opisuju borbu za preživljavanje: Pitanje teško i za Davida Copperfielda

Vijesti 04. mar 202308:18 1 komentar
N1

Današnjica je takva da mnogi ne znaju kako preživljavaju.

Da će se za hranu izdvajati ovoliko novca, Lidija Derviškadić, kaže nije mogla ni sanjati. Pamti prošla vremena kada je bila mnogo mirnija i srećnija. Lakše se, kaže, živjelo. Sada, svakodnevno vodi borbu sa poskupljenjima.

“Kako ću se boriti ni 400 maraka nemam penzije, ali eto ko te pita? Evo, ceker je dokaz. Ma briga koga, koga to interesuje? Nikoga, nego mi kad platimo režije imamo za hljeba, a nekad nema ni za toga”, ističe nam.

Kako bi i bilo, kada su pojedine namirnice poskupile za 100%?

Prije samo nekoliko mjeseci, jedan kilogram narandži plaćali smo 1,65 KM. Danas, za isti novac, ne možemo kupiti ni pola kilograma.

“Mogu samo reći da bi to bilo teško pitanje i za Davida Copperfielda”, govore nam građani o preživljavanju.

“Boga mi, gledamo gdje ćemo šta kupiti. Nema druge, režije su jako velike, 300 maraka, penzije su male. Nas dvoje, dvije penzije, što kažu, kraj s krajem. Jedva, jedva”, dodaju neki od njih.

Da je sve više onih koji ne mogu sastaviti ‘kraj s krajem’, svjedoče i u Udruženje Oplemeni srce. Prije tri godine, osiguravali su obroke za 36 osoba.

“Iz mjeseca u mjesec taj broj korisnika se povećao. Prošle godine bilo je 48 korisnika, dok prošli mjesec smo imali 71 korisnika. Najviše ima samohranih majki sa djecom, imamo 7-8 porodica gdje su u pitanju samohrane majke sa dvoje ili troje djece”, saopštio je Igor Lukić iz spomenutog udruženja.

Više u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare