Građani Priboja očekuju konkretnu reakciju države nakon “slavlja policajaca”

Vijesti 05. jan 202219:14 0 komentara

Građani Priboja sa svih strana osuđuju učešće službenike Granične policije Srbije u novogodišnjem slavlju u ovom gradu tokom kojeg su se slušale i pjevale pjesme koje pozivaju na genocid. Očekuju, kažu, konkretnu reakciju države, ali ovaj incident ni u kom slučaju ne može narušiti dobre odnose u ovom multietničkom mjestu, poručuju.

Pozivi na ubijanje, nasilje, govor mržnje, šokirali su Pribojčane. Tim gore što su takve poruke došle iz redova onih koji bi građane trebali štititi. No, ima onih koji za incident ne znaju. Tako smo na ulici zatekli Tomislava i Miodraga. Od nas su, tvrde, prvi put čuli šta se desilo.

“Nema tu šta da se komentariše, mislim da je to sramota ako je to bilo. Sramota je ako je bilo, a ne znam ništa, nisam ništa čuo, evo komšije, pitajte njega ako je čuo. Sramota, pogotovo sramota zato što se radi o policajcima”, rekli su nam Tomislav i Miodrag.

“Nije normalno, što je to moralo da bude tako, zašto nekome smeta, ko je Srbin, ko Musliman”, kaže Rade, koji dodaje da bi država trebala reagovati.

A da je to najbitnije, reakcija države, poručuje i lokalni politički predstavnik Bošnjaka, Hajro Bećirović.

“Nije dobra poruka, nije dobra prosto iz razloga što nas vraća u neki mračni period bliske prošlosti. Ovaj čin svakako mora pod hitno da se osudi ali ovdje osuda treba da uslijedi od državnih organa, nadležnih službi, javnog pravobranioca, sudija, i da se vinovnici ovog nemilog događaja kazne”, mišljenja je Hajro Bećirović, odbornik SDA Sandžak Priboj.

Srbi i Bošnjaci, mlađi i stariji jednako su potreseni snimkom s novogodišnjeg slavlja, kaže Pribojčanka Edita Hasanagić. I njena očekivanja idu u smjeru reakcije institucija. Ipak, smatra da će incident još više ojačati međunacionalne veze u ovom mjestu.

“Treba naglasiti da je Priboj jedna multietnička sredina u kojoj su građani bez obzira na nacionalnost pored svih iskušenja koja su se desila 90-tih godina su ostali dosljedni zajedništvu, jedinstvu, poštovanju različitosti tako da mislim da ovaj slučaj može samo da osnaži naše prije svega komšijske odnose i da treba da gledamo u budćnost a da državnim institucijama prepustimo deo posla”, navela je Edita Hasanagić iz SDA Sandžak.

A što se tiče državnih institucija, osim deklarativne podrške predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prije svega Bošnjacima u Priboju, suštinske reakcije, bar do sada nema.

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, aktivistkinja i sociologinja na svom Twitter nalogu piše kako smatra da svi policajci koju su prisustvovali slavlju trebaju dobiti otkaz, ministra policije treba smijeniti jer pruža otvorenu podršku osuđenim ratnim zločincima, sve skupa gasi nadu, navodi, u uspostavljanje demokratskih institucija u Srbiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!