Građani Sarajeva godinama udišu otrov

Vijesti 17. nov 202319:38 0 komentara

Nije novost da glavni grad BiH svake zime bilježi zagađenja koja su iznad prosjeka. Sa zimom nam stiže i smog koji ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje stanovništva.

“Smog i zagađenje ovo u zraku najviše utiče na respiratorne organe to je definitivno. Međutim, utiče i na naš cjelokupni organizam jer sa povećanjem broja respiratornih oboljenja tu su neminovno i kardiološka oboljenja jer se povećava zasigurno i broj oboljelih od hipertenzije, aterosklarotični pa i nekih neuroloških oboljenja”, ističe doktorica Amra Avdić.

Ograničenje kretanje prošireno na benzince

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je novi Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu. Novim planom ograničenje kretanja vozila prošireno je na vozila sa benzinskim motorima.

Tako se u epizodi “Upozorenje” ograničava kretanje vozila čiji motori imaju normu Euro 2 ili manju, a tokom “Uzbune” i motori EURO 3 norme . Ukinuta je mjera “Pripravnost “.

“Idemo sa onim mjerama koje naprimjer podrazumijevaju; mokri postupak idemo isključivanje određenih vozila iz saobraćaja čak ima jedna mjera krajnja da se može ako bi prouzrokovalo i više dana da bude uzbuna u smislu enormnog zagađenja u KS da se čak može preći i na online nastavu ,tako da to su te mjere za nešto kada se desi”, kaže Almir Bečarević, bivši ministar komunalne privrede KS.

Dok se vlade smjenjuju, građani Sarajeva godinama udišu otrov

Ekološki aktivista Anes Podić smatra da je pozitivno što će se uzbune sada češće proglašavati, jer je prag uzbune novim planom, znatno snižen. Prije smo imali vrijednost od 300 mikrograma po kubnom metru, što su vrijednosti koje se dese rijetko, sada će uzbuna biti proglašavana na 200.To je i dalje vrijednost koja je najviša u Evropi.

“Međutim, onaj drugi dio ostaje problem kako smanjiti emisije? Problem sa tim mjerama je sto one ostanu samo na papiru. Mi smo 2020. godine imali strašno zagađenje da smo skoro mjesec dana imali uzbunu i šta se desilo, od silnih ograničenja saobraćaja na kraju je policija izvjestila da je bio kažnjen samo jedan jedini vozač koji nije poštovao mjere, nije ih poštovao niko, čak ni sama Vlada”, naglašava Podić.

Dok se vlade smjenjuju, građani Sarajeva godinama udišu otrov. Jedino rješenje u KS je promjena načina sistema grijanja, otklon od čvrstih goriva i smanjivanje upotrebe starih motornih vozila, kažu upućeni.

Vlada KS prije dvije sedmice usvojila je novi plan interventnih mjera u slučaju prekomjerne zagađenosti, u velikoj mjeri usklađen s onim što EU traži. Odluka bi trebala biti objavljena u Službenim novinama naredne sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!