Građani Sarajeva se žale na stalno zauzete linije u covid call centrima

Vijesti 13. jan 202215:28 0 komentara
N1/Ilustracija

Dnevne brojke novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini i dalje rastu pa je danas zabilježen novi rekord - 2590 zaraženih osoba, 24 preminulih. Ovo, istovremeno, prema stranici Worldometer, znači da je BiH druga u Evropi po smrtnosti od koronavirusa na milion stanovnika. U isto vrijeme, zabilježene su i velike gužve na punktovima za testiranje u covid ambulantama. Građani se žale i da imaju problem sa call centrima koji djeluju u okviru covid centara u Kantonu Sarajevo gdje su telefonske linije, prema njihovim riječima, stalno zauzete.

Da postoji ovaj problem, potvrdio je i Arman Šarkić, PR Doma zdravlja KS.

“Imamo, zaista, objektivan problem telefonskog (ne)javljanja. Sada opet imamo novi pandemijski talas, mi ćemo call centar osvježiti dodatnim linijama, tačnije, optimizirat ćemo kadar. Za to su odgovorni svi direktori organizacionih jedinica u sastavu Doma zdravlja. Priznajemo, to nam je veliki problem. U nekim momentima telefonske centrale su prekapacitirane. U jednom momentu nedostajalo nam je i kadra. Nismo mogli paralelno da imamo sinhronizovani rad na terenu i uz telefonske linije”, rekao je Šarkić.

Šarkić kaže da se na pozive ne odgovara, najvećim dijelom zbog rada, koji je primarni na nekom drugom dijelu. Ipak, kako kaže, moguće je da postoje ljudi koji zloupotrebljavaju svoj položaj te se namjerno ne javljaju. A ako bi se to utvrdilo, potrebno je preduzeti drastičnije mjere”.

U isto vrijeme, od danas u Federaciji BiH nove naredbe u zatvorenim i otvorenim prostorima. Najviše 30 osoba u zatvorenom, a 100 na otvorenim prostorima. Izuzetak su VTP (vakcinisan, testiran, prebolio) potvrde, na osnovu kojih je dozvoljeno u zatvorenom najviše 60 osoba, dok je na otvorenom granica 200.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, apeluje na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

“Prema tome, maksimalno oprez jer u naredna dva mjeseca se moramo pripaziri i nakon toga mi se iskreno nadamo da izlazimo iz pandemije i da ćemo najesen možda samo govoriti o endemiji”, poručio je Čerkez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!