Građani se digli protiv novog obračuna struje u RS: “Neka me vode u zatvor”

Vijesti 11. jan 202319:34 3 komentara
N1

Od 1. januara ove godine električna energija u domaćinstvima entiteta RS obračunava se po različitim cijenama, odnosno u zavisnosti od količine potrošene električne energije. Tako građani koji troše više struje plaćaju po drugoj – skupljoj tarifi. Takva odluka izazvala je gnjev kod dijela građana koji su danas izašli na proteste u Trebinju i tražili hitno reagovanje Ustavnog suda da poništi kako kažu diskriminatorni tarifni postupak.

Nezadovoljna povećanjem cijena električne energije, kao i njenim novim načinom obračuna, 80-godišnja Radmila Paranos stigla je na trebinjski trg kako bi u svoje ali i ime svih penzionera ukazala na pogubnost odluke koja kaže najteže pada ovoj populaciji.

“Ja neću plaćati, pa neka me vode u zatvor, to je nenormalno, to je strašno. Oni imaju, njihovi džepovi su puni i ne računaju na penzionere. Nisu ni penzioneri svi isti, neko ima više, ali šta ću ja? Nemam ni 300 KM”, rekla je Radmila Paranos.

Ko troši manje plaćat će manje, a ko troši više – više će i platiti. Zimskog i ljetnog obračuna struje više nema.

Iz Elektroprivrede RS ranije su najavili da će potrošači biti podijeljeni u tri kategorije, one koji troše do 500 kilovata, one koji troše do 1500 i one koji troše preko 1500 kilovata. Za građane koji potroše preko 1.500 kilovata struja će biti četiri puta skuplja od prvog opsega.

Na primjer, potošena struja od 500 kilovata umjesto dosadašnje 84 KM, koštaće 77 KM, onaj ko potroši 1.600 kilovata plaćat će 274KM, odnosno 24KM skuplje u odnosu na prošlu godinu. Organizatori protesta – Lista za pravdu i red , kažu riječ je o nezakonitoj blok tarifi koja domaćinstva stavlja u nejednak položaj. Zbog toga je upućena apelacija Ustavnom sudu RS.

“Danas smo uputili apelaciju Ustavnom sudu RS, zahvaljujući timu advokata predvođenog advokatom Goranom iz Bijeljine koji mi je pomogao da napišem sjajnu apelaciju jer je odluka o poskupljenju struje novom tarifnom potupku neustavna i nezakonita, nije u skladu sa Zakonom o električnoj energiji”, saopštio je Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red.

“Upravo ta činjenica da će struju plaćati mnogo skuplje porodice sa više djece je sama po sebi apsurdna, umjesto da takve porodice budu subvencionisane da njihovi troškovi struje budu manji mi dolazimo u situaciju da će roditelji sa troje, četvero i više djece biti najviše pogođeni s ovim poskupljenjem“, dodala je Zaga Grahovac iz Liste za pravdu i red.

85 posto domaćinstava neće imati promjena na računu za električnu energiju, kazao je to prvi čovjek Eletroprivrede. Tvrdi, stav Vlade RS je da ona bude najpovoljnija u Evropi i za domaćinstva i privredu.

Više detalja donosi Đenana Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare