Građani se plaše poskupljenja, a umiriti bi ih trebalo zaključavanje cijena za 40 namirnica: “Hoće li ništa što nam ostane biti dovoljno?”

Vijesti 14. dec 202306:41 0 komentara

Prvo je otključan rast cijena struje za privrednike, pa je onda zaključan na 20 posto. Međutim i tih 20 posto povlači drugih x posto. Govorimo i dalje o Federaciji Bosne i Hercegovine. Sad ide zaključavanje cijena za 40 namirnica. Iz brave u bravu, nije i neće biti lako.

Kada poskupi struja, uvijek lančano imamo i druga poskupljenja. Ovaj put skuplju struju plaćat će privreda, a poslodavci se plaše da će zbog toga morati povećati cijene roba i usluga.

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH:

“Bit će vrlo važno u budućnosti u periodu implementacije ovih pitanja vidjeti koliko će ovo imati odraza na poskupljenje roba i usluga koje će se u Federaciji BiH nuditi u narednom periodu. Definitivno, mislim da smo mogli proći bez ovog poskupljenja ili da je ono u najmanju ruku trebalo da ide do 10 posto”.

Građani se plaše lančanih poskupljenja, a umiriti bi ih trebao projekat „Zaključavamo cijene“ Federalnog ministarstva trgovine. Obuhvata 40 proizvoda, životnih namirnica i higijenskih potrepština čija cijena se u naredna tri mjeseca ne smije povećavati. Među njima su npr. brašno, mlijeko, jaja,šećer, dječije pelene, higijenski ulošci…

Građani kažu kako to nije dovoljno.

Proizvodi sa zaključanom cijenom bit će obilježeni posebno izrađenim logom. Mali trgovci imaju mogućnost izabrati 20 proizvoda sa spiska za koje će sniziti i zaključati cijene.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura”:

“Ovo je čin dobre volje, kakav je god on je čin dobre volje poslodavaca, odnosno tržnih lanaca. Hoće li nam to pomoći govorio sam na svakom na sastanku našem, neće ako se druga ministarstva neće uključiti. Ako ćemo mi uspjeti zaključati 40 proizvoda, poskupi nam voda , komunalije itd.”

Stručnjaci kažu kako je loše upravljanje državom dovelo do situacije u kojoj smo danas. Gladniji možda nećemo biti, ali ćemo se zapitati kada dođe na red naplata režija ili kupovina odjeće, obuće, lijekova. Hoće li ništa što nam ostane biti dovoljno da preživimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!