Građani u protestnoj koloni zahtijevali izmiještanje deponije Uborak (FOTO)

Vijesti 21. maj 202120:28 0 komentara
Anadolija

Grupa od stotinjak građana koji naseljavaju sjever grada Mostara u znak protesta, nezadovoljni odnosom institucija prema njihovom decenijskom problemu koji je uzrokovala deponija Uborak, prošli su automobilima od deponije do Gradske vijećnice.

Sa transparentima usmjerenim protiv vlasti, te simbolično najlonskim kesama okačenim na automobile, po ko zna koji put poručili su da se deponija mora izmjestiti sa ove na neku drugu lokaciju.

Povod za protest su posljednje najave proširenja deponije, kao i izjave gradonačelnika Mostara Marija Kordića, koji je nedavno kazao kako ne postoji rješenje koje bi predviđalo zatvaranje deponije u roku od tri godine.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Ova deponija od decembra 2019. nema ni okolinsku dozvolu, ali se na nju deponuje otpad na osnovu preporuka sa federalnog nivoa vlasti. Borba građana traje od ljeta 2019, deponija je u međuvremenu nekoliko puta bila blokirana, međutim do danas se nije došlo do nove lokacije, niti rješenja koje bi garantovalo skoro zatvaranje Uborka.

Građani tvrde da se na Uborak smeće može deponovati otprilike još dva mjeseca, te da dalje neće biti prostora, uz pozive sudovima i tužilaštvima da počnu raditi svoj posao. U protivnom su spremni pravdu tražiti i na međunarodnim sudovima. Od Grada Mostara danas su zatražili i povlačenje tužbe koju je Gradsko pravobranilaštvo podnijelo protiv Udruženja “Jer nas se tiče“ zbog niza blokada deponije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!