Građani u Sarajevu u krugu porodice slave Bajram: Evo šta kažu za N1

Vijesti 09. jul 202213:02 > 13:04 0 komentara
N1

Islamski vjernici širom svijeta danas proslavljaju Kurban-bajram ili Hadži bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj praznik posebno je to što se prinosi žrtva – kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram jer muslimani iz cijelog svijeta odlaze u Mekku kako bi obavili jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti – hadždž.

Protekle dvije godine, zbog pandemijskih ograničenja, ova obaveza milionima hadžija je uskraćena, no od ove godine, put ka hadžu ponovno je otvoren. Hadž je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a bajramsku hutbu govorio je reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Za svaki praznik vezuju se i tradicionalni običaji, tako i za ovaj. Prvi dan Kurban-bajrama vjernici dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove, gdje prinose žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava.

Dok se dijeli Kurban, žene za to vrijeme pripremaju obilan obrok, a prednost se daje korištenju žrtvenog mesa. Ovom prazniku najviše se raduju najmlađi, koji se daruju.

Evo kako građani Sarajeva proslavljaju praznik.

“Kako bi se drugačije moglo proslaviti, osim sa familijom. Prvi dan je baš sa familijom, hvala Bogu pa imamo to. Sad idem da kupim nekih namirnica, doći će mi kćerke sa unucima”.

“Praznično. U krugu porodice. Ali eto, jedno mi fali, ali ipak, bajram je bajram… (Kakvi su običaji?) Standardno, kao i uvijek, od davnina. (Šta se može naći na trpezi?) Sva bosanska jela”.

“Malo tužno. Nemam muža, preselio nedavno, majka mi preselila… Sad sam bila kod tetke”.

“Sad sam bio kod daidže, koji ima 90 godina. Sad će mi doći i gosti. (Koja je vaša poruka vjernicima koji danas slave?) Da u sreći i zdravlju proslave”

“Proslavljamo praznik bajram, to je naš najbolji praznik. Idemo da posjetimo tetku i familiju. (Koja je vaša poruka za one koji slave?) Da nastave slaviti bajram, da podržavaju, da uče svoju djecu o bajramu i tradiciji, da ne bi zaboravili”.

“Bio sam u Begovoj džamiji, na sabahu i bajramu. Jako je fino bilo. Fino se osjećam, ja sam inače iz Zenice, a živim vani već 53 godine. Ovdje radno dođem u našu lijepu Bosnu. Poruka je da mlađi ne idu vani. To sam čuo, pa i ja kažem… Ne mogu… Žalosno…”, kazali su građani za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!