Građani umorni od političkih igara: “Sve preko običnog čovjeka”

Vijesti 23. apr 202317:56 0 komentara

Dok svakodnevno slušamo izjave o podijelama i političkim neslaganjima, građani poručuju - umorni smo. Ne očekuju reakciju međunarodne zajednice, jer kako smtraju pojedini ni dosadašnje mjere nisu bile djelotvorne. No, novi protesti ispred OHR-a ipak su najavljeni.

Ni dan ne prođe bez poruke jednog od bosanskohercegovačkih političara. Posljednjih dana u žiži javnosti je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Brzi odgovori stižu i sa druge strane, od političara iz Federacije Bosne i Hercegovine. Sarajlije kažu, sve je to više teško i slušati i gledati.

“Ne pratimo te političke izjave, jer je to sve prepucavanje, svrstavanje ljudi u torove”, kazao je jedan prolaznik.

“Ja ne znam što Tužilaštvo BiH ne radi svoj posao. On stvarno ide protiv BiH. Ide protiv jednog normalnog finog suživota između naroda”, dodaje stanovnik Sarajeva.

“Sve preko običnog čovjeka, to je najgore, što mi to trpimo, slušamo. Ovi glavni ništa, glavni samo svoje određuju kako oni hoće. Ja kad to vidim, meni to tako smeta”, dodaje jedna prolaznica.

Da su umorni od političkih igara, poručuju i drugi.

“Kakva politika, mislim ne znam, po meni je to davno trebalo da je prevaziđeno”, kazao je jedan satanovnik Istočnog Sarajeva.

“Ne znam, najbolje bi bilo da se svi dogovore u ljubavi, krajnje je vrijeme. Ja mislim da su svi umorni od ovog čekanja šta će biti”, dodala je njegova sugrađanka.

Oni koji dublje analiziraju političku scenu, navode da se u regionu dešava nova raspodjela moći. Situaciju opisuju kao opasnu, a djelovanje međunarodne zajednice netransparentno.

“Velike sile ne moraju ništa, ne moraju imati nikakvog obzira prema nama, ali bi bilo korisno ukoliko bi praktikovali ono što propovijedaju. Dakle, preslagivati na ovakav način region, a pritom zadržati retoriku da je sve u redu, da je stanje redovno, da se ništa ne mijenja, raditi direktno protiv građanske BiH, i na taj način raditi direktno protiv budućnosti BiH, jer po mom dubokom uvjerenju BiH nema budućnost ukoliko nije građanska”, kazao je kolumnista Andrej Nikolaidis.

A, da građanska BiH nema alternativu smatraju aktivisti koji ponovo najavljuju okupljanje ispred OHR-a.

“Dejtonski sporazum se pokazao kao loš sistem, ono što su nam nametnuli da potpišemo, to je uzrok svih problema, posljedice mi već sada osjetimo. Zato objedinjujemo sve građane, sve ljude iz oba entiteta i svih kantona da podrže jedini mogući put Bosne i Hercegovine, a to je građansko uređenje BiH”, kazao je Suad Đozić iz gruoe građana “ReStart BiH.

Novi protesti najavljeni su u utorak, 25. aprila. Svoje nezadovoljstvo ovaj put izraziće sloganom ‘Čemu embargo na demokratiju?’

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!