Gradonačelnica Karić objasnila zašto je spomenik Tvrtku postavljen usred noći

Vijesti 29. aug 202318:37
F.Z./N1

Gradonačenica Sarajeva, Benjamina Karić na društvenim mrežama objasnila je zbog čega je spomenik kralju Tvrtku postavljen tokom noći.

Karić je napisala:

“Odlučila sam da spomenik postavimo tokom noći, kako ne bi ometali redovno odvijanje saobraćaja i aktivnosti naših građana”, navela je Karić.

Podsjećamo, spomenik je postavljen preko puta zgrade Predsjedništva koji je oduševio sve građane i to tačno na dan potpisivanja povelje Kulina i Bana. 29. avgust 2023. godine nosit će značajno obilježje za sve građane BiH, a posebno će ostati utkan u mislima onog koji je mikotrpnim radom stvorio skulpturu koja bi mogla postati simbol grada. Stijepo Gavrić je mjesecima radio na ovom djelu koje je čekalo idealnu lokaciju, a za N1 je podijelio svoje iskustvo tokom cijelog procesa.

Malo jače od devet mjeseci kako čekam. Ja se praktično nisam mogao ozbiljno zauzeti za nešto veće uraditi. Stalno sam bio okupiran ovim, nekim razmišljanjima, čekanjima, prigovorima. Oteglo mi se i bilo je kriza“, kaže Gavrić za N1.

Autor spomenika kralju Tvrtku za N1: Oteglo mi se i bilo je kriza

No nisu svi oduševljeni ovim spomenikom poput gradonačenika Banjaluke Draška Stanivukovića koji tvrdi da je on srpski vladar.

Stanivuković u reakciji najavio spomenik i za kralja Tvrtka i za bana Kulina

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad