Islamska zajednica u BiH uklonila grafit na turbetu “Sedam braće”, oglasila se Karić: Takmičimo se u dobru

Vijesti 30. maj 202409:44 0 komentara
F.Z./N1

Nakon što su vandali išarali turbe 'Sedam braće' u Sarajevu, gradonačelnica Benjamina Karić najavila je da će Grad Sarajevo sanirati štetu, ali u tome ju je preduhitrila Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. Karić se zahvalila kazavši kako je “istinski obradovana”.

Iako sam javno obećala da će Grad Sarajevo narednog dana sanirati štetu nastalu na Turbetu sedam braće, istinski me obradovala vijest da je Islamska zajednica Bosne i Hercegovine bila brža i uklonila grafit. Neka naša misija uvijek bude „takmičiti se“ u činjenju dobra! Ovo je naše Sarajevo”, objavila je Karić na društvenim mrežama.

Podsjećamo, vandali su u srijedu u naselju Bistrik u Sarajevu išarali turbe “Sedam braće”. Kako se vidi na fotografijama objavljenim jučer, na zidovima turbeta je na nekoliko mjesta ispisano “Širk”. Po islamskom značenju širkom se smatra svako pripisivanje Bogu sudruga.

F.Z./N1

Nastanak turbeta “Sedam braće” veže se za daleku 1463. godinu i dolazak Osmanlija i sultana Mehmeda Fatiha u Sarajevo. U turbetu su ukopani ljudi za koje bi se moglo reći da su braća po nesreći. Sva sedmorica pogubljeni su na isti način – bili su nevini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!