Dok roditelji protestuju, gradonačelnik Banjaluke umjesto vrtića diže zgradu od 11 spratova u parku

Vijesti 15. maj 202409:36 0 komentara
N1

Regulacioni planovi teme su o kojima će između ostalog na današnjoj sjednici odbornici skupštine grada Banjaluka. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković umjesto planiranog vrtića odnosno škole koja je trebala da bude izgrađena na lokaciji Kupusište, pravi zgradu od 11 spratova. To bi trebalo biti omogućeno kroz izmjene regulacionog plana "Centar-Istok".

“Danas je putem medija objavljena vijest da je Skupština Grada Banja Luke, zajedno sa Gradskom upravom, ušla u postupak izmjene regulacionog plana na lokaciji parka „Kupusište“. Gradska uprava, gradonačelnik i skupštinska većina, planiraju da umjesto vrtića, kako je to predviđeno sadašnjim regulacionim planom, izgrade soliter od 10 spratova. Gradonačelnik je u zadnja tri mjeseca zaključio ugovore o izgradnji parkova na tuđim parcelama, dok se na gradskoj zemlji planira izgradnja solitera. Gradska administracija ne vodi računa o mogućnostima prostora centralnih gradskih lokacija, niti želi da čuje potrebe stanovništva i među njima potrebe roditelja za vrtićima. U planiranom objektu treba da stanuje barem 50 domaćinstava, a time će se na lokaciji pojaviti barem isto toliko automobila”, saopštili su iz stranke NF-a.

Na istoj lokaciji treba da se gradi i Čirilični park.

Prema RP prethodne administracije trebalo je da se pravi škola čija bi namjena bila preimenovana u vrtić kako bi se za iste smanjile liste čekanja.

Prethodna administracija odustala je od tog projekta smatrajući da je previše invazivan za zelenilo.

Roditelji protestuju

Danas je održan i protest nezadovoljnih roditelja djeve koja pohađaju privatne vrtiće tražeći da se subvencije povećaju ali i da dobiju one koje im se duguju. Borba sa nedostatkom mjesta u javnim vrtićima i skupim privatnim, traje godinama.

Ukoliko se ovaj akt usvoji sa ovako predloženim rješenjima Banjaluka će ponovo izaći u susret investitorima. Kao što je bio slučaj sa zamjenom zemljišta gdje se gradi Simfonija kompleks. Investitor je zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina “Kozara” gdje se takođe pravi park.

Podsjećamo, uz tržni centar „Delta planet“ takođe se gradi veliki park. Kroz RP “Aleja-Park Grad planira ponuditi gradsko zemljište na prodaju ili u zamjenu investitorima. koji bi na tom prostru gradili stambene zgrade. Prijedlog za izradu tog regulacionog plana je upućen u skupštinsku proceduru. Novac od prodaje zemljišta bi se iskoristio za između ostalog gradnju parka.

Inače, gradonačelnik Banjaluke u posljednje vrijeme mijenja izgleda grada na Vrbasu, raskopavajući Banjaluku i gradeći parkove, kružne tokove, zgrade. Optuživan više puta da gradi bez RP i građevinske dozvole.

Najnovije sto je aktuelno je izgradnja kružnog toka na tranzitu odakle Stanivuković premješta sadnice drveta u park koji će se graditi kod tržnom centra Delta. Park za koji se zalaze od početka svog mandata i čija je gradnja pocela bez RP. Raskopava se i park kod NP gdje će se graditi novi park, Park knjige, gdje prema pisanjima nisu završeni imovinski pravni odnosi te da samo dio te parcele pripada gradu. U središtu najnovijeg kružnog toka kod Ekvatora biće park posvećen Tvrku I Kotromaniću. Kružnog toka za koji je građevinska dozvola pribavljena nakon sto su radovi uveliko počeli kako je i sam gradonačelnik priznao .

Gradonačelnik je uz brojne kontroverze izgradio teniski kompleks vrijedan 45 miliona maraka uloženih u, izgleda godinu dana kasnije, zapuštenost. Istovremeno dok promoviše gradnju parkova Stanivuković je odobrio gradnju nebodera kompaniji „Prointer“

Sve ovo gradonačelnik Banjaluke pravda sa tim da Banjaluci vraća epitet zelenila. Sve započete projekte gradonačelnik naziva revolucijom i “Decenijom uspjeha”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!