Gradonačelnik Beograda o slučaju Đoković: Cigani su naša braća

Vijesti 27. apr 202317:52 1 komentar
N1

Banjaluka ove godine Dan grada slavi nešto kasnije u odnosu na datum i to zbog činjenice što je 22. aprila igrano polufinale "Srpska opena". Tim povodom u grad na Vrbasu po prvi put stigao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Šapić je ovu posjetu iskoristio da podvuče bliske veze Banjaluke i Beograda, svoju ljubav prema gradu na Vrbasu, ali i prema Republici Srpskoj, te za promociju događaja koji će u Beogradu biti organizovan povodom Međunarodnog dana porodice.

“12.,13., 14. maja evo u sredini mjeseca maja biće jedan važan događaj gdje će da se predstavljaju određene važne vrijednosti naših porodica našeg naroda. Jedan događaj koliko sam upoznat po prvi put će se u Beogradu organizovati sa najvećim gradovima našeg naroda, srpskog naroda da se svi tu okupimo i naravno u svijetu koji prezentuje jedan dio vrijednosti koji apsolutno razumijemo, ali mi kao narod imamo pravo da budemo ono što jesmo i u šta vjerujemo”, rekao je Šapićev domaćin, Draško Stanivuković najavljujući da će prisustvovati pomenutom događaju.

N1

On je istakao da dva grada dijele iste politike i strategije, imaju besplatne udžbenike za osnovce, u Beogradu i za srednjoškolce, što je cilj i Banjaluke, kao i besplatni vrtići koje Beograd svojim građanima već nudi.

Gradonačelnik Šapić je na početku obraćanja istakao kako je emotivan kada je u Banjaluci u kojoj se osjeća kao kod kuće.

“Kada smo se držali zajedno tada je rijetko ko i u teškim uslovima uspio da nam nanese štetu”, naglasio je Šapić govoreći o tome kako među istim narodom, iako postoje formalne granice, granica ne bi trebalo biti.

I Šapić je govorio o predstojećem događaju u Beogradu na kojem će biti promovisan i novi slogan grada: “Grad radosti”. Kaže, 13. i 14. maja Beograd organizuje najveću manifestaciju koja će ove godine biti održana u Srbiji. Ta manifestacija posvećena je porodici, koja je, kaže Šapić “nukleus svega”.

Upitan da li je riječ o svojevrsnom odgovoru na “Paradu ponosa” kojima pripadnici LGBT populacije traže svoja prava Šapić je odgovorio kako tu nema nikakvog odgovora.

“U Beogradu postoji na desetine manifestacija, između ostalog i parada pripadnika biseksualnog i homoseksualnog opredjeljenja. To je bila tema, jer su tražili od mene da stanem na čelo te manifestacije, ja sam rekao da to nije manifestacija koju ja mogu da povedem. Ja smatram da je porodica nukleus svega, i biseksualni i homoseksualni pripadnici su morali da izniknu iz porodice”, rekao je on dodajući da u događaj koji najavljuje u Beogradu neće ni biti u formi parade ili šetnje.

Budući da je zvanična proslava Dana grada Banjaluka prolongirana zbog teniskog turnira “Srpska open”, koji je sada u sjeni izjave Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske koji je grubo uvrijedio porodicu Novaka Đokovića i njihove saradnike. Tu izjavu komentarisala su i dvojica gradonačelnika.

Stanivuković kaže, “Srpska open” je najveći događaj, i vjeruje da su u njegovoj organizaciji svi imali kvalitetnu saradnju.

“Kada neki projekat radi 2.500 hiljade ljudi mislim da je potpuno prirodno da neko bude najviše zadovoljan s nekim, a možda neko tamo nije zadovoljan sa mnom pa možda i to čujemo. Vjerujte, ako bi neko lično za mene rekao, moram biti iskren, ja se ne bih ni osvrnuo, nego bih rekao ‘Srpska open’ iznad nas”, istakao je Stanivuković koji je, tvrdi, uvjeren da će se svi izdići iznad bilo kakvih komentara.

Gradonačelnik Beograda, s druge strane, brani Milorada Dodika tvrdnjom da vjeruje da mu je posljednje na umu bila uvreda na račun “jednog od najvećih srpskih sportskih imena”.

“Vidim da su neke romske organizacije napale. I mene su napali ti isti “Opra”. Zato što je iskoristio termin ‘ciganski’, kako da kažem cigani su naša braća i naši prijatelji koji žive s nama”, rekao je Šapić zaključujući kako živimo u vremenu u kojem se čeka svaka riječ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare