Gradonačelnik Bihaća: Sumnjam u namjere EU i Ministarstva sigurnosti BiH

Vijesti 13. apr 202309:52 0 komentara

Desetostruko je povećana readmisija u BiH iz Hrvatske, istovremeno na osnovu sličnog sporazuma ne funkcionira readmisija sa Srbijom. Da li je otvoreno pismo premijera USK-a najava potencijalne krize ili je pretjerana s obzirom na broj migranata u BiH. Za N1 su govorili Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH, Veljko Lazić, načelnik uprave za operacije Granične policije BiH i Elvedin Sedić gradonačelnik Bihaća.

U posljednjih 20-ak dana, kazao je Sedić, počeo je postupak readmisije, od kada je u kamp Lipa došlo 550 migranata koji su u tom postupku vraćeni iz Hrvatske.

“Većina migranata je ponovo napustila kamp Lipa, a brojčano stanje u kampu je 130”, naveo je Sedić.

Zatvoren koncept u kampu Lipa

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH je mišljenja da su određena kretanja u regionu dovela do ovakvog stanja.

“Prije svega treba napomenuti da je Hrvatska skoro ušla u Šengen prostor i preko 100 miliona je uloženo u jačanje policije Hrvatske. Evidentno je da je ulaskom Hrvatske u Šengen kontrola granice prestala prema Sloveniji i Mađarskoj. U tom smislu Hrvatska je dobila na raspolaganju dodatne snage da bi štitila granicu”, kazao je Buzar.

Kad govorimo o skraćenom postupku, dodao je, u prva tri mjeseca ove godine primili su 760 migranata, ali u isto vrijeme odbili su 981 migranta.

Veljko Lazić, načelnik uprave za operacije Granične policije BiH govoreći o push backovima istaknuo je da trenutno Granična policija nema informacije o tome.

“U ranijem periodu smo imali priliku u medijima vidjeti snimke za koji su potvrđeni da su autentični. l u suštini granična policija nema podatke o tome, i ukoliko su se dešavale takve pojave naši službenici nisu bili na tome mjestu. Naše informacije govore da nemamo takvu vrstu pojave kada su u pitanje granice Hrvatske”, rekao je Lazić.

Govoreći o navodnoj pritvorskoj jedinici u kampu Lipa, o kojoj se posljednjih dana priča, gradonačelnik Bihaća je rekao. da je posjetio to mjesto i da još uvijek “sumnja u namjere EU koja je finansirala izgradnju ovog objekta i Ministarstva sigurnosti koje je dalo na neki način saglasnost da se uspostavi ovakva jedinica”.

“Riječ je o nekoliko kontejnera koji će imati kapacitet za 12 osoba i koji mogu biti privremeno zadržani u tim jedinicama. Ti su objekti postavljeni unutar kampa Lipa i ograđeni žicom. Prilično zatvoren koncept. Ukoliko je riječ o konceptu zadržavanja na par sati, to je po meni pretjerano. Ako je riječ o provjeri, one mogu biti i na drugom mjestu provjerene”, rekao je, dodajući da nije siguran šta je krajnji cilj.

Sattler u Bihaću: EU će pružiti finansijsku pomoć

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler danas je u posjeti Unsko-sanskom kantonu. Neizostavna tema su bili i migranti u ovom kantonu.

N1

Kako je rekao Sattler,  EU je tu da pruži finansijsku pomoć za moguću migrantsku krizu.

“Zahvalio bih se građanima što su dali veliko srce i pokazali strpljenje. Znamo da migranti variraju i u smislu ruta. Pratit ćemo i proces redmisije iz Hrvatske i ostati u kontaktu”, poručio je kratko Sattler iz Bihaća.

Da li austrijska nevladina organizacija gradi pritvorsku jedinicu i ko je dao odobrenje, pitali su novinari na press konferenciji.

“Centar za migrante je multifunkcionalni centar koji nude različite sadržaje, radi se samo o jednoj prostoriji za zadržavanje koji izazivaju probleme, odnosno do 72 sata maksimalno, do njihovog upućivanja u imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Nije tačno da finansira Austrija, određen dio finansirale su pojedinačne države EU – Njemačka, Austrija, ali sredstva dolaze iz EU”, naveo je Sattler.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je rekao da će tražiti ravnomjerno raspoređivanje migranata.

“Kako postoji sistem readmisije iz Hrvatske u BiH, tako ćemo tražiti isti pristup prema Srbiji”, poručio je Ružnić.

Kako je ranije najavljeno, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić 18.4.2023. dolazi u posjetu USK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!