Gradsko vijeće Sarajeva odalo počast Segmedini Srna-Bajramović (FOTO)

Vijesti 01. jun 202214:25 > 15:10 0 komentara
Gradsko vijeće/N1

Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, gradski vijećnici su odali počast preminuloj Segmedini Srna-Bajramović, zastupnici u Skupštini Kantona, delegatkinji u Federalnom parlamentu i potpredsjednici GO SDP BiH. Gradsko vijeće je, također, na današnjoj sjednici odalo počast svim žrtvama ratnih zločina počinjenih u Prijedoru u periodu 1992.-1995. godina.

Rad sjednice, po usvojenom dnevnom redu, započeo je tako što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo Odluku o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću na lokaciji – Park, između zgrada Zemaljske vlade. Rad kipara Stijepe Gavrića izabran je, od strane Konkursne komisije, kao najbolje idejno rješenje za spomenik prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Na današnjoj sjednici usvojena je Odluka kojom je utvrđen način na koji će Grad Sarajevo obilježavati 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, najgoreg zločina na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, a u skladu sa prigodnim Programom aktivnosti koji će se donositi svake godine. Usvojen je amandman gradonačelnice kojim je definisano obilježavanje 11. julau tekućoj godini. Gradski vijećnik Toni Vukadin je, iskazujući podršku prijedlogu, naglasio da je Grad Sarajevo, kao glavni grad, prva institucija koja je usvajajući ovu Odluku službeno proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Usvojena je i Odluka kojom Gradsko vijeće daje saglasnost gradonačelnici Grada Sarajeva za pristupanje postupku kupovine (otkupa) parne lokomotive (muzejskog eksponata) „Kusače“, koja se planira postaviti na lokalitetu Bistričke stanice.

Na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojena je Odluka o izmjenama Odluke o uslovima i načinu korištenja i davanja u zakup dijela objekta Željeznička stanica Bistrik, u cilju smanjenja cijena mjesečne zakupnine i drugih uslova, a kako bi Javni poziv za davanje u zakup dijela objekta Željeznička stanica Bistrik bio prihvatljiviji za potencijalne ponuđače. Gradonačelnica je prihvatila amandmane na prijedlog ove Odluke koje su uložile Komisija za Statut i akte i Administrativna komisija.

Na kraju sjednice upućena su određena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative. Tako je, između ostalih, Komisija za Statut i akte uputila inicijativu Kantonu Sarajevo za izmjenu Ustava Kantona Sarajevo, tako da se stvori pravni osnov za direktan izbor gradonačelnika Grada Sarajeva. Ova inicijativa je jednoglasno usvojena te je postala inicijativom Gradskog vijeća.

Gradski vijećnik Seid Škaljić uputio je inicijativu za ponovno pokretanje dodjeljivanja godišnje međunarodne poetske nagrade „Slovo Makovo/Mak Dizdar“, shodno važećoj odluci Gradskog vijeća donesenoj dana 31.7.2012. godine, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!