“Granice država našeg naroda menjane u istoriji, nismo sigurni da neće ubuduće”

Vijesti 15. sep 202212:03 3 komentara
N1

Svečanost u čast obilježavanja 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave počela je danas u Bijeljini, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, kao i brojnih građana. "Naša zastava je vidljiv znak našeg jedinstva. Upućuje na to ko smo i šta smo kao jedan narod i kojim putem smo se zaputili i treba da idemo", rekao je Porfirije.

“Identitet koji se zove Crkva Hristova ima svoje temelje u pravoslavnoj veri kroz vekove do danas, od istoka do zapada, od svera pa do juga. Nezavisno od državnih političkih granica, kulturnih prostora ,različitih lokalnih običaja, naričja i dijalekata. Gde god da živi naš narod postoji zlatna nit koja ga povezuje i čini jednim jedinstvenim i neponovljivim, to je nit koja se zove pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva. Svi znamo da su se kroz istoriju granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale, a nismo sigurni da u istoriju u kojoj je sve relativno, neće se menjati i ubuduće. Međutim, konstanta i garant kako u prošlosti, i u sadašnjosti, i u budućnosti našeg nepokolebljivog jedinstva jeste živa pravoslavna vera”, rekao je Porfirije u Bijeljini.

Istakao je kako “jedinstvo nije u brojkama, matematici i geografiji nije zasnovano na krvi i tlu, nije u kvantitetu nego u kvalitetu”.

“Bili smo pod raznim zastavama u istoriji koje nisu iskazivale naš duhovni identitet, naš sistem vrednosti, naš način života. Bivali smo pod zastavama pod kojima smo se samoporicali, ali tada postojali smo samo kao nekakva bezoblična masa pogodna da bude oblikovana kako god neko hoće, tj. kako su drugi hteli da je vaju. To je dobro poznato svima i stoga trebamo da učimo iz svoje prošlosti jer i danas smo, da se ne lažemo, otvoreno i ispod radara izloženi, i ne samo mi, nasrtajima raznih ideologija i politika koje nose nama tuđe zastave koje hoće da iznutra preoblikuju naš sistem vrednosti i naprave od nas ono što niti smo bili, niti jesmo, niti pak želimo da budemo”, rekao je Porfirije.

Obilježavanje ovog bitnog datuma počelo je na Gradskom trgu intoniranjem himni Srbije i Srpske.

Ceremoniji, osim Njegove svetosti, prisustvuju predsjednici RS Željka Cvijanović, Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, premijeri Republike Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić.

Prisustvuju i ministri u vladama RS, Srbije i u Savjetu ministara, poslanici, gradonačelnici i načelnici, predstavnici institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, mnogobrojne zvanice i građani Republike Srpske i Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave obilježava se od prošle godine. Praznik se obilježava 15. septembra, jer je na taj dan 1918. godine srpska vojska, zajedno sa saveznicima, probila Solunski front.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare