“GRAS, semafori i trgovci rade i za 1. maj”

Vijesti 01. maj 202310:24 0 komentara
N1/ F.Z.

"I kasirka želi ići na more za 1. Maj", "Vi na odmor, mi na ulicu", "I majka i trgovkinja, neću da biram", samo su neke od poruka koje su poslali učesnici današnjeg protesta Sindikata trgovine FBiH.

Normalno radno vrijeme i veće plate u ova dva uslova bi se mogli sažeti skoro svi zahtjevi trgovaca.

Da trgovci za kasom sjede, da imaju samo taj posao, a ne da rade 1001 posao koji im poslodavac naređuje. Da imaju normalnu pauzu u trgovini, kao i svi ljudi vikend slobodan. Znate i sami svi odu negdje za Bajram, evo 1. Maj, samo trgovci rade. Moja koleginica kaže, GRAS, semafori i trgovci rade“, kaže jedna od učesnica protesta.

Prvomajski protesti u Sarajevu: “Kada smo mi na redu?” (FOTO)

Trgovci dodaju, poseban problem je činjenica da se novi trgovci kratko zadržavaju u ovom sektoru. Zbog loših uslova je teško dobiti novu radnu snagu u prodavnicama, pa sav teret pada na već iscrpljene stalne uposlenike.

Više slobodnog vremena, bolje plate, bolji uslovi rada“, poručuje druga učesnica protesta.

Među učesnicima bilo je dosta članova porodica, ali i bivših trgovaca.

Trenutno nisam u trgovini, ali bila sam dugo godina, nismo nikada imali slobodan 1. Maj. Sada sam u drugom sektoru, ali kao čin solidarnosti došla sam da kolegama pomognem, da budem podrška, da dobiju svoj 1. Maj, da i njima bude praznik“, rekla je jedna od sagovornica N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!