Grbavica i Željezničar ga nisu zaboravili: Sarajevo dobilo Bulevar Ivice Osima

Vijesti 16. maj 202319:22 0 komentara

Sarajevo je dobilo Bulevar Ivice Osima. Ploča sa nazivom ulice svečano je danas otkrivena na stadionu Grbavica, čime je legendarnom bosanskohercegovačkom fudbaleru i treneru odato priznanje za sve ono što je dao fudbalu, gradu i BiH.

Podsjetimo, Skupština Kantona Sarajevo je 19. aprila donijela odluku o preimenovanju Zvorničke ulice. Gotovo mjesec dana od skupštinske odluke, ploču su otkrili načelnik Općine Novo Sarajevo i predsjednik FK Željezničar, na dan Općine Novo Sarajevo.

Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo kazao je kako je to najmanje što u ovom trenutku mogu da urade za Ivicu Osima.

“To je najmanje što u ovom trenutku možemo da uradimo za Ivicu Osima čovjeka koji je u maju, i rođen ovdje na Grbavici, i koji je na kraju u bolji svijet preselio u maju. Stoga, u maju i otkrivamo ovu ploču. Jako smo sretni i ponosni zbog toga”, kazao je Tanović.

Edis Kovačević, predsjednik FK Željezničar kazao je kako će se nastaviti i neki novi projekti.

“Ja želim svom Želji da čestitam ovaj dan. Konačno smo dobili ulicu Bulevar Ivice Osima. Željo će se nekim dodatnim aktivnostima i projektima odužiti prema liku i djelu Ivice Osima. Zaigurno, neće ovo ostati na ovome”, kazao je Kovačević.

Jedno je sigurno, ovo je najmanje što je Grad mogao učiniti za legendarnog Štrausa sa Grbavice, istaknuo je inicijator.

Muhamed Bikić, sportski novinar kazao je da je jako sretan jer je došlo do realizacije ove ideje.

“Drago mi je da smo realizovali ovu ideju koja je pokrenuta prije 7 godina. Ovdje je Ivica Osim rođen, odrastao, tadašnjim bulevarom je išao na treninge Želje zaigrao za Želju. Kasnije nas vodio u Evropi. Nije bilo boljeg mjesta u gradu da da se nazove Bulevar Ivice Osima”, istaknuo je.

Podsjetimo, inicijativu da se Zvornička ulica preimenuje u Bulevar Ivice Osima je zvanično podnio FK Željezničar 17. maja prošle godine, odnosno 17 dana pošto je u Grazu preminuo proslavljeni fudbaler i trener. Rođen je i odrastao je u neposrednoj blizini stadiona Grbavica. Fudbalsku karijeru počeo u omladinskom pogonu Željezničara, a potom je gradio igrajući za holandski Cvole i francuske ekipe Strazbur, Sedan i Valensijen.

Ivica Osim dobio ulicu u Sarajevu

Odigrao je i 16 utakmica postigavši osam golova za reprezentaciju Jugoslavije, a kasnije je postao i selektor bivše države, te šef stručnog štaba selekcije Japana. Vodio je Željezničar, Partizan, Panatinaikos, Šturm i JEF United, a imenovan je za počasnog predsjednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!