Grijanje će ove sezone, ako ga bude, biti nikad skuplje

Vijesti 22. aug 202219:57 0 komentara

Isključite radijatore i štedite plin, Europska unija to traži od vas. Poruka je iz Brisela svim zemljama članicama koje se već uveliko pripremaju za još veću krizu izazvanu rekordnim cijenama energenata. Grijanje će ove zime, ako ga uopće bude, biti nikada skuplje. Očekivati je da će cijene rasti 30-50 % , a sa rastom cijena rastu i brige građana.

Mi ni ovo ne možemo izdržati, saglasni su građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Mjere štednje energenata u BiH još uvijek nisu na snazi, ali je vrlo izvjesno korigovanje cijena početkom sezone grijanja.

“Kako ćemo izdržati s ovakvim primanjima, neko može, političari.”

“Ko bude imao on će preživiti, ko ne bude krepat će, malo receno banalno, ali tako će biti, užas je jedan.”, kažu građani Istočnog Sarajeva.

I u Sarajevu su građani ogorčeni.

“Užasno, čula sam da je pelet otišo jako visoko, čeka se i plin da ode.

“Skupo, skupo, skupo za nas penzionere je to ubitacnio, ali šta ću ne mogu ja promijeniti ništa.”

U mnogim evropskim zemljama se vrlo ozbiljno i na više načina pripremaju za grijnu sezonu. U BiH je uvedena jedna mjera i to zabrana izvoza drva i drvnih prerađevina, i to nije dalo željene rezultate jer su proizvđači počeli skladištiti, a cijene su ostale iste.

“Cijene će ostati iste dok traje zabrana izvoza, a ukoliko se izvoz ponovo odobri, to niko ne može predviđati šta će biti jer je potražnja, globalno, za svim energentima ogromna tako da niko ne može predviđati kakve će cijene biti i koje količine će biti dostupne.”, kaže Muhmed Helać, menadžer kompanije “Drvosječa”

Ono što je izvjesno je da peleta neće biti dovoljno za izvoz i domaće tržište. Iz Privredne komore FBIH poručuju da bi zabranu izvoza trebalo produžiti i nakon septembra, ali i uvesti druge mjere.

“Očigledno je da bi vladin sektor da bi Vlada FbIH sa svojim mjerama mogla na neki način to uraditi i pripremiti subvencije bilo da se radi o subvenicioniranju drvoprerađivača peleta i socijalno ugroženih kategorija”, dodaje Mirsad Hubanić, sekretar Grupacije šumarstva i drvne industrije FBiH.

Iz sarajevskih toplana poručili su nam da neće davati izjave do početka sezone kada se očekuje i nova odluka kantonalne Vlade o eventualnom poskupljenju. U Istočnom Novom Sarajevu u toku je tender za nabavku mazuta i nije moguće procijeniti novu cijenu grijanja za narednu sezonu. Ono što je sigurno je da će građani plaćati topli dom znatno više.

“Sigurno je da će cijene vrlo je izvjesno da poskupe u Toplanama Istočno Novo Sarajevo samo zbog energenta zato što je energent poskupio u odnosu na prošlu godinu gotovo 100% i mi sigurno od oktobra moramo da povećamo cijenu grijanja na našoj opštini naša predviđanja su 30-50 % će doći do povećanja cijene”, mišljenja je Dejan Berjan, v.d. direktora “Toplane Istočno Novo Sarajevo”

Gradovi u Njemačkoj već štede. Berlin je tako ugasio noćnu rasvjetu na poznatim javnim spomenicima. U BiH za bilo kakvu akciju, vlast, očigledno čeka hladnije dane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!