Grubeša potpisao izmještanje ratnog zločinca Garića u Srbiju

Vijesti 14. feb 202318:19 8 komentara
Josip Grubeša (N1)

Rade Garić, osuđeni ratni zločinac prebačen je jučer u Srbiju na izdržavanje kazne, saznaje N1. Odluku o njegovom izmještanju potpisao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH u prethodnom sazivu i to polovinom decembra prošle godine.

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske pravosnažno je prošle godine presuđen na 17 godina zatvora, zbog zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima na području Vlasenice i Srebrenice.

Sud Bosne i Hercegovine nije obaviješten o odluci Ministarstva pravde, kao ni Tužilaštvo koje navodno vodi nekoliko istraga u kojima se pominje Rade Garić. Iz Suda su pojasnili kako Ministarstvo pravde to nije dužno uraditi.

Državljanstvo Srbije Rade Garić dobio je tokom sudskog procesa.

Sličan slučaj desio se prije pet godina kada je Grubeša potpisao rješenje za izdržavanje kazne u Hrvatskoj, u slučaju Marka Radića presuđenog za ratne zločine na području Mostara, a na osnovu Ugovora o uzajamnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Tada je navedeno “kako je postupak ustupanja izvršenja kazni zatvora u drugu državu poseban oblik međunarodne pravne pomoći koji se prvenstveno zasniva na međusobnom povjerenju država i predstavlja pogodnost za osuđeno lice da izdržava kaznu na način kako bi se postigla njegova resocijalizacija ali i olakšanje za državu jer ne mora plaćati više troškove izdržavanja kazne te osobe”.

Kod izricanja kazne sud zamoljene države ne može izreći veću kaznu od kazne izrečene u državi izricanja kazne, ali može smanjiti kaznu, na način što će istu izreći u granicama kazne prema svome zakonodavstvu i prema praksi u sličnim predmetima.

U teoriji i u praksi “prihvaćeno je da dvojno državljanstvo ne predstavlja prepreku da lice bira u kojoj je će državi čije državljanstvo ima i izdržavati kaznu, uz ispunjenje ostalih uvjeta iz ugovora”, tada je pojasnio Josip Grubeša.

Podsjetimo da je Marku Radići kazna od 21 godine preinačena u 12 i pol godina zatvora: „Županijski sud je tada prihvatio presudu, ali po hrvatskim zakonima. Kazna je smanjena jer kazneno djelo koje se odnosi na udruženi zločinački pothvat u toj pravnoj situaciji nije predviđeno u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, pa je Radić u Hrvatskoj postao slobodan čovjek jer je ranije dio kazne odlužio u BIH”.

U Srbiji je Radi Gariću potvrđena kazna od 17 godina zatvora koliko je dobio pravosnažno i u BiH, potvrđeno je za N1.

Dešavanja nakon razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji pratite na blogu UŽIVO OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare