Grubeša odgovorio Konakoviću o diplomi Sebije Izetbegović

Vijesti 22. mar 202220:53 1 komentar
N1

U gostovanju na N1 Elmedin Konaković predsjednik NiP kazao je da je ministar Grubeša stavio oznaku tajnosti na dokument iz Zagreba koji dokazuje da Sebija Izetbegović nema diplomu.

Konaković je navedenu tvrdnju kazao objašnjavajući dobre odnose HDZ-a i SDA.

Nakon što je snimak na kome Konaković govori o Grubeši objavljen na našem portalu, ministar je odmah reagovao:

“Zakonom o zaštiti tajnih podataka propisano je da ovlaštena osoba u instituciji neki podatak označava određenim stupnjem tajnosti, što je u svom aktu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove učinila, odnosno isti označila stupnjem tajnosti “povjerljivo”, te istu oznaku stavila i na kuvertu svog akta.” pojasnio je Grubeša.

“Ministarstvo pravde BiH je krajem prošlog tjedna, postupajući po upitu Kantonalne uprave, između ostalog, pa i o zakonskim mogućnostima ukidanja ove oznake s predmeta, obavijestilo Kantonalnu upravu da mogu ukinuti oznaku tajnosti, jer su je sami i postavili. Neozbiljne i krajnje maliciozne su insinuacije da je Ministarstvo pravde BiH, bilo koji predmet koji Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nije označila kao povjerljiv, samoinicijativno tako označilo jer za to ne postoji zakonsko uporište.
Imajući u vidu da je povjerljiva dokumentacija protivno Zakonu o zaštiti tajnih podataka, procurila u javnost, i kako su svi već sa istom upoznati, jasno je da, čak i da je ranije bilo temelja za označavanje predmeta stupnjem tajnosti, istog više nema.” pojasnio je ministar Josip Grubeša za N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare