Grujičić o promjeni “oskrnavljenog” imena Srebrenica, prva reakcija bošnjačkog političara

Vijesti 30. maj 202420:46 1 komentar
N1/F.Z.

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, reagovao je na najavu entitetskog predsjednika Milorad Dodika u vezi sa pokretanjem procedure za promjenu naziva opštine Srebrenica ocijenivši kako je taj očajnički pokušaj unaprijed osuđen na neuspjeh.

Salkić je naveo kako je izvršenje genocida bilo je planirano i sistemski pripremano od političkog i vojnog rukovodstva pobunjenih bosanskih Srba.

“Genocid je izvršen nad Bošnjacima koji su se uslijed agresije i progona našli u „sigurnoj zoni“ UN Srebrenica. Počinile su ga vojska i policija bosanskih Srba na širem reonu srednjeg Podrinja i to neće promijeniti nikakva priča o promjeni imena opštine Srebrenica. Da je genocid nad Bošnjacima, stanovnicima „sigurne zone“ UN Srebrenica, počinjen u širem reonu srednjeg Podrinja u istočnoj Bosni i Hercegovini svjedoče lokacije likvidacija, lokacije masovnih grobnica, jedinice vojske i policije koje su bile angažirane na počinjenju genocida”, naveo je poslanik SDA.

Pored masovnih likvidacija bošnjačkih civila u Potočarima, koji su izvedeni iz kampa UN snaga i odvojeni od svojih porodica, provedene su i okrutne likvidaciju zarobljenih u zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, opština Bratunac, masovna strijeljanja zarobljenih u naselju Nova Kasaba, opština Milići. Izvršena su planska i sistemska strijeljanja na lokacijama Pilica, Branjevo i drugim mjestima opštine Zvornik, podsjeća Salkić.

“Na teritoriji opština Vlasenica, Milići, Bratunac, Zvornik, Srebrenica i drugim mjestima otkrivene su masovne grobnice sa ubijenim Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN Srebrenica. Zarobljeni Bošnjaci iz „sigurne zone“ UN Srebrenica držani su u logoru OŠ „Vuk Karadžić“ u Bratuncu kojoj je promijenjeno ime u „Branko Radičević“ radi skrivanja ove činjenice, ali i istine o logoru za Bošnjake Bratunca 1992. godine. U genocidu su ubijani Bošnjaci cijelog Podrinja koji su tokom agresije potisnuti iz zvorničke Kamenice, vlaseničke Cerske, bratunačkog Konjević Polja, Glogove, Pirića, Blječeve, Joševe i Jagodnje u „sigurnu zonu“ UN Srebrenica nad kojima su u julu 1995. godine vojska bosanskih Srba i dijelovi policije, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata pod političkom kontrolom Radovana Karadžića i vojnom komandom Ratka Mladića počinile genocid”, naveo je Salkić.

Dodik je u pravu, istakao je Salkić, da genocid nije bio samo nad Bošnjacima koji su živjeli prije agresije u Srebrenici, već nad Bošnjacima iz više opština Podrinja koji su spas potražili u Srebrenici koja je proglašena „sigurnom zonom“ UN.

“Zbog toga je potrebno cijelo područje na kojem je izvršen genocid i iz kojeg potiču žrtve genocida tretirati kao područje počinjenja genocida koje će se memorijalizirati na adekvatan način, te stvoriti pretpostavke za institucionalnu reintegraciju ovog područja i vraćanje nasilno oduzetih statusnih prava Bošnjacima u ovom području. Očajnički pokušaj da se promjenom imena Srebrenice pokuša sakriti istina unaprijed je osuđen na neuspjeh, od onih kojima su ratni zločinci heroji koji negiraju genocid nije ništa bolje ni očekivati”, zaključio je Salkić.

Grujičić: Ime Srebrenice je oskrnavljeno

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić potvrdio je večeras Srni da postoji ideja za promjenu naziva ovog mjesta i opštine koje je, kako je kazao, “oskrnavljeno” nedavnim donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

On je istakao da je riječ o ideji, ali da zvaničnu inicijativu još niko nije uputio.

“Ime Srebrenice je oskrnavljeno i oblaćeno u svijetu, posebno manjinskim izglasavanjem sramne rezolucije u UN-u”, rekao je Grujičić.

Prema njegovoj ocjeni, to može negativno uticati na međunacionalne odnose, razvoj i ekonomiju u ovom mjestu.

“Učinit ćemo sve da se to ne desi i da se nastavi normalan život stanovnika u ovoj mirnoj sredini u kojoj se nastavlja život kao i prije donošenja tog izlišnog akta”, rekao je Grujičić.

Podsjećamo, Dodik je izjavio danas da zbog svih “laži” o Srebrenici ljudi u toj opštini žele da promijene njen naziv i da će se vidjeti kako to uraditi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare