GSS objavio: Staze koje su najopasnije za skijaše na sarajevskim planinama

Vijesti 27. apr 202210:27 > 10:40 0 komentara
Facebook/Gorska Služba Spašavanja Sarajevo

Na osnovu ukupno 132 dana skijaške sezone 2021/2022. na sarajevskim ljepoticama Bjelašnici i Igmanu, Gorska Služba Spašavanja napravila je analizu ukupnog broja povreda, vrsti, lokacija zadobivenih potreba, vremenskog intervala, te dobno - spolne strukture unesrećenih.

Redovno zimsko dežurstvo Gorske službe spašavanja – Stanice Sarajevo na Bjelašnici započelo je tokom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu i održava se uz povremene prekide (ratna dešavnja) do danas. Preko 35 godina GSS pruža prvu pomoć na terenu i transportuje unesrećene do zdravstvene službe.

Unutar priprema za ski sezonu pored edukacije iz prve pomoći spasioci prođu obuku i provjeru iz: alpskog skijanja, vožnje AKI čamca, motornih sanki. Prođu i obuku spašavanja sa vertikalnog transporta sa ski liftova, kao i edukaciju preventivnog pregleda staza i puteva kao i jama koje su locirane u blizini staza. Pred početak zimske sezone vrši se njihovo obilježavanje.

U ovoj sezoni 55 spasilaca-operativaca dalo je podršku, a izdvojit ćemo i neke od zvaničnih podataka GSS Stanice Sarjevo. Tako je najveći broj povreda zabilježen u januaru (78), a slijede februar (46) i decembar (29), dok je u martu zabilježeno 25 povreda.

Najveći broj povreda zabilježen je na stazi za olimpijski spust (57), a slijede Donja Koljevka (35), Gornja Koljevka (22), Tehnički put (19)… Najviše je povreda noge (109), a potom slijede povrede ruku (26). Zabilježeno je i 15 povreda glave. U zvaničnoji statistici GSS Stanice Sarajevo zabilježene su i tri povrede kičme i dvije povrede vrata.

Zabilježen je i porast broja povreda, a tome je vjerovatno doprinijelo i relaksiranje epidemioloških mjera. Tako je u sezoni 2019/2020. zabiježeno 89 povreda, u sezoni 2020/2021. 158 povreda, a u sezoni 2021/2022. 180 povreda.

Pravovremenom pripremom za izlazak na ski staze uveliko se može smanjiti broj povreda. Proširenje kapacicteta staza će smanjiti broj povreda, a bolja infrastruktura i mehanizacija koja je planirana za sezone koje su ispred nas će također utjecati na smanjenje broja povreda. Bolje obilježavanje, označavanje i ukazivanje na opasna mjesta također može smanjiti broj povreda, ističu iz GSS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!