GSS ovaj put treba pomoć građana: Prikupljaju sredstava za neophodno vozilo

Vijesti 22. feb 202214:49 > 15:03
N1

Gorska služba spašavanja Sarajevo poziva građane da učestvuju u kampanji prikupljanja sredstava za kupovinu njima prijeko potrebnog kombi vozila.

“Dragi prijatelji, sugrađani, partneri i donatori, GSS – Stanica Sarajevo vas ponovo poziva da učestvujete u kampanji i pomognete u prikupljanju sredstava za kupovinu kombi vozila za potrebe spašavanja ljudskih života”, napisali su iz GSS-a na službenoj Facebook stranici.

“Usljed nesreće, prevozno sredstvo igra ključnu ulogu u brzom djelovanju koje je glavni faktor u spašavanju unesrećenih. Iako smo mi oni koji pružaju pomoć drugima, ovaj put, situacija je drugačija. Mi trebamo vašu pomoć”, napisali su iz organizacije kojoj možemo zahvaliti za toliko spašenih ljudskih života.

Podsjetimo, u programu N1 se i ranije ukazivalo na probleme sa opremom i sredstvima s kojima se GSS Sarajevo već dugo nosi.

Naime, nisu rijetke situacije u kojima se članovi ove službe u akcije spašavanja upućuju privatnim vozilima. Takva jedna se desila i prošlog mjeseca, kada su uspješno spasili trojicu mladića zatrpanih u lavini na Bjelašnici.

Detalje herojske akcije tada je s nama podijelio Edin Zametica, ujedno naglasivši i nedostatke s kojima se bore.

Iako je ljudska saradnja na nivou, finansijska podrška nije, istakao je tada naš sagovornik.

Dok su se za akcije u BiH poput spomenute na Bjelašnici koriste privatna vozila članova GSS-a, Gorska služba spašavanja u susjednoj Hrvatskoj dobila je preko deset novih i ogromnih džipova, motorne čamce, sanke i slično, napomenuo je gost N1 uspoređujući situaciju u našoj zemlji sa ostalim.

Dodao je da su ovakve sutrukture inače na budžetima države ili drugih struktura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad