Guardian o “Frenkijevcima”: Sinonim za teror i ubistvo

Vijesti 31. maj 202316:42 0 komentara
REUTERS/Martijn Beekman

Britanski list Guardian izvjestio je o konačna presuda koju je izrekao Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, navodeći da je jedinica Crvene beretke, također poznati kao “Frenkijevci”, bila “ključna komponenta beogradskih ratova u službi srpskog nacionalizma”.

MMKS je danas izrekao konačnu presudu u trajanju od po 15 godina zatvora Stanišiću i Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Predsjedavajuća petočlanog Apelacionog vijeća Graciela Gatti Santana kazala je da je ovo konačna presuda nakon postupaka započetih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, čiji je nasljednik MMKS. Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH. Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Kako navodi Guardian, konačne presude dolaze na kraju mukotrpnog pravnog procesa koji je postao najduži međunarodni proces za ratne zločine u historiji, u kojem su muškarci osuđeni, oslobođeni i ponovo osuđeni.

Mnogi vjeruju da se njihovo krivično gonjenje tiče samo malog dijela zločina u koje su bili uključeni”, navodi ovaj britanski list.

Guardian opisuje ovaj dugotrajni postupak za mnoge predstavlja “borbu tužilaca da osiguraju pravdu za žrtve ratova na Balkanu i šire poteškoće u osiguravanju krivičnog gonjenja za ratne zločine po najtežim optužbama”, te ističe da su u središtu pravnog procesa bile uloge optuženih “u kampanji (Slobodana) Miloševića protiv određenih etničkih grupa”.

Također navodi da je možda je najozloglašeniji bio Simatović koji je, iako je bio Stanišićev zamjenik, bio nadaleko poznat.

Srbijanki obavještajac koji je govorio više jezika, a kojeg su često viđali kako nosi Ray-Ban sunčane naočale, poslan je u Hrvatsku 1991. godine da regrutuje jedinicu policije, bivših kriminalaca i nacionalističkih dobrovoljaca koji će djelovati kao paravojne snage za državnu sigurnost”, navodi Guardian, te dodaje da je ova jedinica postala “ključna komponenta beogradskih ratova u službi srpskog nacionalizma”.

Jedinica, poznata kao Crvene beretke, privukla je poznatiji nadimak koji su uzeli od svog osnivača – Frenkijevci – sinonim za teror i ubistvo, zaslužan za balkansku iteraciju etničkog čišćenja”, dodaje ovaj britanski list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!