Gube li osobe s invaliditetom u Goraždu posao: Radionica “Životna pomoć” pred gašanjem

Vijesti 27. sep 202319:02 0 komentara
RTVBPK

Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde u narednih mjesec dana moglo bi zatvoriti radionicu “Životna pomoć” u Vitkovićima jer nisu u mogućnosti obezbjediti sredstava za rad i funkcionisanje radionice koja zapošljava sedam radnika i jedna od najboljih primjera radnog angažmana osoba sa invaliditetom.

“Finansijska situacija je teška zbog izostanka podrške Federalnog ministarstva rada i socijalne politike iz sredstava lutrije i nemogućnosti apliciranja kod Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI FBiH. Podršku ove vrste imali smo i prethodnih godina, te smo na to računali u ovoj godini”, istakla je Mirsada Ćulov, predsjednica Udruženja na pres konferenciji.

Ona upozorava da se Udruženje našlo u bezizlaznoj situaciji jer nisu ostvarili neophodnu dobit uprkos svim aktivnostima i zlaganju.

“Niti našom proizvodnjom niti pružanjem usluga u našoj praonici nismo mogli ostvariti dovoljno sredstva. To znači da su u pitanju radna mjesta sedam zaposlenih sa minimalnim platama u iznosu od 7.000 maraka mjesečno. Osobe ove kategorije ne mogu na žalost raditi u zdravim sredinama jer zahtijevaju određeni stepen prilagođenosti, normirani rad i određene precizne poslove”, pojašnjava Ćulov.

Praonica veša koju su pokrenuli namijenjena za pružanje usluga na određen način je dopuna već postojećoj radionici gdje proizvode papuče i još nekoliko drugih proizvoda.

“Svijesni smo da ekonomska kriza trenutno ograničava potrebe građana za ovakvom vrstom usluga, ali jedini način opstanka naše praonice je tako što bi nam dali njihovo povjerenje i zatražili jedan dio posla, odnosno usluga od nas. Ukoliko u roku od mjesec dana ne dobijemo podršku, bit ćemo u situaciji da zatvorimo radionicu “Životna pomoć” koja spada u red najboljih primjera radnog angažmana osoba sa invaliditetom2, kaže Ćulov.

Dodaje da očekivana podrška i pomoć privrednih subjekata i institucija, javnih i drugih ustanova, ali i većeg broja građana i građanki, nije ni izdaleka na nivou na kojem treba da bude.

“Mi naravno nikoga ne kritikujemo, ali mislim da imamo pravo da na temelju našeg dosadašnjeg rada uputimo apel za podršku koja vjerovatno zvuči dramatično, ali takva je situacija. Eventualnim prestankom rada ove radionice dokazujemo da pomoć i podrška u zapošljavanju osoba sa invaliditetom u našem kantonu ne postoji i da društvo ne prepoznaje prava i potrebe osoba sa invaliditetom bez obzira na sve normativne akte i konvencije o njihovim pravima.U javnom sektoru mnogo se govori o pravima osoba sa invaliditetom, pa čak u nekim slučajevima i manipulira, a u praksi život osoba sa invaliditetom veoma složen i težak. Zakonska regulativa koja postoji, ne primjenjuje se i jedan zakon ne podržava drugi. Međunarodne organizacije od kojih smo do sada mogli očekivati podršku, više ne objavljuju Javne pozive jer smatraju da naša država ima razvijen sistem koji pruža adekvatnu pomoć i podršku organizacijama ovog tipa, a i samim osobama sa invaliditetom”, kaže Ćuloiv, prenosi RTVBPK.

Radionica “Životna pomoć” Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije djeluje već 18 godina. Izrađuju papuče i druge rukotvorine koje su svojevremeno našle put i do američkog tržišta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!