Haaretz o ukoru izraelskog ambasadora: Podrška Jevrejima u BiH

Vijesti 25. aug 202208:49 2 komentara
Pixabay

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela u srijedu je ukorilo ambasadora u Albaniji koji je zaduženi za BiH, Noaha Gala Gendler, zbog miješanja u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine. Uslijedilo je ovo nakon što je izraelski list Haaretz objavio memorandum koji je procurio u javnost, a u kojem je. kako ovaj list navodi, ambasador podržao plan reforme Izbornog zakona kojima se protivi opozicija, a podržavaju nacionalne partije. Odluku je donio premijer Yair Lapid koji je ujedno i ministar vanjskih poslova Izraela.

U današnjem izdanju Haaretz je posvetio članak ovoj temi. Navodi izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je pozdravila “jasnu akciju koju je poduzeo izraelski premijer zbog politike koja diskriminira manjine, a zasnovana je na etničkoj ili religijskoj pripadnosti”.

“Jevreji su integralni dio onoga što čini BiH stoljećima i jedan od najjačih zagovarača njenog integriteta i suvereniteta tokom najtežih perioda u nezavisnosti. Pregovaranje o njihovom isključivanju nije prihvatljivo”, rekla je Turković u izjavi za Haaretz.

Lapidov potez pozdravio i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci koji je izjavio kako mu je drago da je pravda prevagnula.

Haaretz podsjeća na izjavu Turković koju je dala ranije, a u kojoj je navela kako je teško razumjeti da zvanična politika države Izrael podržava diskriminaciju Jevreja i ideju da ne mogu biti na ključnim funkcijama države BiH. Finci je također bio zaprepašten ovim memorandumom.

“Ovo je bio prvi put da Izrael zauzima poziciju o unutrašnjim stvarima BiH ne pomažući Jevrejsku zajednicu ili njihove zahtjeve već političke stranke u zemlji”, rekao je Finci za Haaretz.

Ministar vanjskih poslova Izraela rekao je za ovaj list da je njihova pozicija takva da štite lokalne Jevreje. Naveli su kako su u memorandumu i iskazali podršku očuvanja prava Jevreja u BiH.

Podsjetimo, Izrael je odlučio da pošalje i novu ambasadoricu zaduženu za BiH.  Riječ je o Galit Peleg koja je objavila na Twitteru kako se raduje što se nakon prve posjete prije devet godina, ponovo vraća u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare