Hadrović o zasjedanju Vijeća sigurnosti UN: Ovo je vjetar u leđa Miloradu Dodiku

Vijesti 04. nov 202114:02 > 21:18 0 komentara
N1

Adnan Hadrović, bivši bh. diplomata i savjetnik na Institutu za razvojni uticaj iz Washingtona, javio se za N1 kako bi prokomentarisao zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN). "Signal koji je poslan sa sjednice je vjetar u leđa Miloradu Dodiku, očekujem njegovu dalju radikalizaciju", naveo je.

Hadrović ističe kako je činjenica da nije dozvoljeno obraćanje Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH, zapravo poraz zapada.

“Na jedan način, to jeste bio poraz zapada. Međutim, to je moralo da se desi, s obzirom da je usvojena rezolucija ipak bila kompromis. Različita vrsta dogovora se morala proći kako bi mandat EUFOR-a bio produžen i da se ne zadire u OHR. Međutim, signal koji je poslan usvojenom rezolucijom prema BiH jeste jasno slabljenje pozicije Christiana Schmidta i jedan vjetar u leđa retorici i akcijama Milorada Dodika. Dodik će ovo definitivno iskoristiti u svoje svrhe i smatrati da je dio pobjedničkog tima. Na globalnoj sceni je dobio potvrdu svoga stava. Nažalost, očekujem da će Dodik ići u pravcu dalje radikalizacije”, navodi Hadrović, te ističe da radikalizaciju očekuje ne samo u retorici, nego i u akcijama koje ju prate.

Upitan da li je UN pokleknuo pod interesima Rusije, Hadrović navodi kako su u pitanju globalne igre, te da je BiH neminovno dio njih.

“BiH je teren na kojem se očigledno odigravaju globalne igre sukoba dva različita koncepta – koncept multilateralizma i koncept jednonacionalnih država. Rusija, uz pomoć susjedne Srbije, koristi Republiku Srpsku kao ‘proxy’, kako bi ostvarivali svoje ciljeve, ne samo na Balkanu, nego i globalno. Oni ‘zatežu’ na Balkanu, kako bi dobili na drugoj strani”, objašnjava, te dodaje kako su Crna Gora i Kosovo također dio te iste igre.

O “oslabljenoj poziciji Schmidta”, naš sagovornik dodaje i to da će EU i NATO morati unilateralno pojačati njegovu poziciju, kako bi nastavili sprovoditi svoje interese u BiH i regionu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!