Hadžiabdić: Narušavanje javnog reda u nekoliko izbornih jedinica i sumnje u određena krivična dijela

Vijesti 06. okt 202418:24 0 komentara
N1 BiH

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je da je na lokalnim izborima u BiH do 15 sati glasalo 34,98 glasača što je u rangu prethodnog izbornog ciklusa.

Na osnovu informacija policijskih i sigurnosnih agencija, kako je dodala, raspolažu s podacima o narušavanju javnog reda i mira u nekoliko izbornih jedinica, kao i sa informacijama o sumnjama u određena krivična dijela.

“Ono što je jako važno je da se odmah pozivaju nadležna tužilaštva po prijavama policije i da se u svakom slučaju u kojoj imamo sumnju da je izvršeno krivično dijelo vrše dalje radnje. Ovdje je riječ o problemima koji su se u toku dana desili. Po jedan slučaj, u Bratuncu gdje imamo sumnje na kupovinu glasova, u Tesliću sumnje u glasanje za drugog, u Kozarskoj Dubici uništavanje izbornih isprava, u Zvorniku prijetnje upućene na biračkom mjestu, a u Derventi je također došlo do uništenja izbornih isprava”, navela je Hadžiabdić na konferenciji za novinare.

Što se tiče ostalih događanja, po ocjeni Centralne izborne komisije, ovo je dosta uobičajen izborni dan. Hadžiabdić je navela da postoje kršenja i narušavanja izborne šutnje i da su dosad dobili 142 prijave.

“Što se tiče povreda na biračkim mjestima, za koje sam ranije rekla da su u prvom stepenu nadležne općinske odnosno izborne komisije, imamo informacije o 39 prijava. Radi se o tome da je dolazilo do kraćih prekida na pojedinim biračkim mjestima u pojedinim izbornim jedinicama, nakon čega je proces nastavljen. Uglavnom je proces prekidan ili zbog verbalnih ili fizičkih napada, problema sa posmatračima na nekoliko mjesta”, dodala je Hadžiabdić.

Kada je riječ o pilot projektima, Hadžiabdić je rekla da se izborne tehnologije koje primjenjuju na ovim izborima i dalje uspješno testiraju.

-Ima problema s očitavanjem otiska prsta naročito kod starijih osoba, ima problema nekada i sa opremom čiji se dijelovi zamjenjuju, ali ne novih problema koji bi uticali na prekid ili odustajanje od primjene određenih izbornih tehnologija. Sve ove probleme mi promptno rješavamo u saradnji s predsjednicima općinskih izbornih komisija – rekla je Hadžiabdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!