Nakon kritika Zeca oglasio se ministar Hadžiahmetović

Vijesti 15. mar 202314:40 0 komentara
F.Z./N1

Amir Vuk Zec, akademik i arhitekta za N1 govorio je o urbanizmu, građenju i odnosu prema prostoru u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nakon što je uputio kritike na još aktuelnog ministara prostornog uređenja, komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajeva Envera Hadžiahmetovića, kazavši da on nikada nije konsultovao arhitekte i bavio se prostorom, N1 je kontaktirao ministra koji je prokomentarisao navedene tvrdnje.

Vuk Zec je rekao, podsjetimo, da po odluci o Urbanom historijskom jezgru Sarajeva je došlo do komplikacije o odlučivanju i ovlastima, pa smo, kako je on kazao, sami sebi zapetljali situaciju.

“Kao arhitekta ne mogu ništa ovjeriti na nivou od Marijin Dvora do Baščaršije. Mogu samo firme iz Banjaluke i Mostara jer imaju zaposlene arheologe, advokate, pravnike koji su spremni za javne nabavke. To je blaga eutanazija Sarajeva i BiH. O Sarajevu, jezgru grada, odlučuju oni koji nisu iz ovog grada”, naveo je Zec.

Hadžiahmetović za N1 kaže da čim je došao na poziciju ministra tražio je da struka učestvuje u izradi Urbanističkog plana KS.

“Zakonska odredba u toj odredbi jeste formiranje ‘Savjeta plana’ u koji su ušli poznati akademici arhitektonske, građevinske, mašinske i drugih struka njih 13. Oni održavaju sjednice i daju mišljenje u pogledu planiranja”, objasnio je Hadžiahmetović.

Vuk Zec o gradnji: Pjaniću dali da ustakli baštu i još stavili dvije trafike

U svemu, kaže ministar, učestvuje Univerzitet u Sarajevu i onaj u Cirihu te je kazao konkretno šta je ministarstvo uradilo.

“Također smo izdvojili sredstva, 120 hiljada za izradu dokumenata, ekspertiza koji će pobliže odrediti uslove u različitim oblastima (mikroklima, saobraćaj itd). Sve sam iscrpio mogućnosti da struka bude presudna u izradi Urbanističkog plana KS na koji se čeka sedam godina”, dodao je Hadžiahmetović.

Dok Hadžiahmetović kaže da je za ovu oblast zadužen Zavod za planiranje KS, njegov nasljednik Almir Bečarević je za N1 kratko kazao, da će o ovome detaljno govoriti čim ga Skupština KS potvrdi kao dio Vlade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!