Hadžihafizbegović žestoko izvrijeđao Stojanovića zbog komentara o SDA i islamskoj republici

Vijesti 12. sep 202416:01 2 komentara
Hadžihafizbegović i Stojanović (N1)

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda Igor Stojanović (SDP) je rekao da je Stranka demokratske akcije (SDA) spremna da se odrekne 78 posto teritorije BiH, da bi u preostalom dijelu imala "islamsku republiku". Njegova izjava izazvala je žestoke reakcije SDA, a najoštriji je bio član ove stranke, poznati bh. glumac Emir Hadžihafizbegović.

“Ima li neko da objasni patriotizam SDA? Spremni su odreći se 78 posto teritorije države BiH, da bi imali islamsku republiku na 22 posto teritorije BiH! Koji to mozak vodi?”, napisao je Stojanović na društvenoj mreži X.

On je za portal klix.ba pravdao svoj komentar tvrdeći da je lider SDA Bakir Izetbegović “već nekoliko puta spominje bošnjačku teritoriju, kao što (predsjednica Federacije BiH) Lidija Bradara (HDZ BiH) govori da ne treba da država odlučuje u kontekstu trase Južne gasne interkonekcije jer to nije njena nadležnost na toj teritoriji”.

“To je politika HDZ-a na koju smo navikli i to je kontekst koji razvaljuje državu po svim šavovima. SDA sada ‘Trojci’ drži lekcije o patriotizmu i govori o bošnjačkoj teritoriji što direktno ide na ruke politikama HDZ-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koje vode ka podjeli države”, napisao je Stojanović.

Dodao je da se SDP tome suprotstavlja, a da je SDA “dodatni neprijatelj koji želi podijeliti državu”.

“Nije sporno da su se Bošnjaci možda borili najviše i da žele multietničku BiH, ali definitivno politika SDA očito nije najveći predstavnik Bošnjaka, već su oni spremni pričati o bošnjačkoj teritoriji, a ne o multietničkoj BiH”, ocijenio je Stojanović ne navodeći tačno kad su u SDA govorilo o “bošnjačkom teritoriju”.

Po njegovim riječima, u BiH se u dogledno vrijeme moraju desiti promjene da bi svi njeni narodi postali ravnopravni na cijeloj teritoriji, što sada nije tako po “dejtonskoj strukturi” BiH.

Stojanivićeva objava je izazvala mnoga reagovanja, među kojima i glumca Emira Hadžihafizbegovića, člana SDA, koji je napisao: “Ološu pokvareni”.

Iz SDA su demantovali da je Izetbegović ikada dao izjavu o “bošnjačkoj teritoriji”, navodeći da to nikada nije bila politika SDA, već da politički protivnici izvlače izjave iz konteksta.

Poslanik SDA u Parlamentu BiH Edin Ramić je Stojanovićevu izjavu nazvao “pokvarenom”, a potpredsjednika Federacije BiH “umno i politički ograničenim”.

“Da smo se tako odricali teritorije po vašem receptu – od prihvatanja asimetričnih rješenja u ustavima entiteta, do Zakona o prebivalištu, danas ne bismo imali nikoga u RS-u ko se naziva ‘probosanskim’ šta god to značilo”, napisao je Ramić na Facebooku.

Dodao je da bi to “možda odgovaralo” i Stojanoviću, jer je “previše Srba u SDP-u, pa postaje problematično”.

“Pogotovo su u RS navalili ulaziti u SDP. Naravno, nakon zajedničkog nastupa sa SDA i mogućnosti da se na taj način osvoji po neki mandat”, zaključio je Ramić.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare