Hajrić: Mehmedagić je jedan od stubova naše slobode, pokušavaju ga poniziti

Vijesti 15. jul 202111:18 > 11:57 13 komentara
Mirza Hajrić (N1)

Mirza Hajrić, nekadašnji ambasador BiH u Australiji, također se danas pridružio građanima ispred Tužilaštva BiH koji protestuje zbog jučerašnjeg hapšenja Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA).

Hajrić je kazao da je ratne i poratne godine sa Mehmedagićem proveo u kabinetu predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

“To su neraskidive veze i morao sam danas biti ovdje. Neka Tužilaštvo BiH istražuje, to ne sporim, ali moguća upitna validnost diplome nije razlog za privođenje.  Imamo činjenicu da Dragan Mektić kaže da pet godina provjeravaju njegovu diplomu pa nije uhapšen. Zašto se onda dešava ovo?”, kazao je Hajrić.

“Četvrti put se ponižava Mehmedagić”

Dalje je istakao da je ovo četvrti put da se vode procesi protiv jednog vrhunskog i dokazanog patriote kakav je Mehmedagić.

“Zato sam ovdje jer šta god da ne valja neka se provjerava, ali ovo poniženje i provokacija u trenutku kada znamo kolike stotine miliona očite pljačke nisu procesuirane, kada znamo da hiljade zločinaca nije privedeno pravdi, a o tome se kisele dokazi u tom istom Tužilaštvu, to smatram nedopustivim kao građanin. Ovdje sam da protestujem protiv toga”, naveo je Hajrić.

Kaže da je činjenica da je veliki broj svjetskih medija objavio da je uhapšen Mehmedagić, dovoljan dokaz koliko je važna funkcija koju je on obavljao.

“Zbog toga se ovaj čovjek četvrti put pokušava poniziti i oblatiti i naravno da je Mehmedagić koji je na takvoj poziciji, jedan od stubova naše slobode i sistema i naravno oni koji pokušavaju taj sistem destabilizirati i uništiti rade svoj posao. Mi smo ovdje da protestujemo protiv jednog takvog jednostranog djelovanja institucije BiH koja je jako važna”, poručio je Hajrić.

Mehmedagić u nadležnosti Tužilaštva BiH

Mehmedagić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH koje provodi istragu u vezi afere “Diploma”. U okviru istrage se nastoji utvrditi validnost diplome koju je Osmanagić stekao na Američkom univerzitetu u Tuzli iako tamo, kako se sumnja, nikada nije bio student.

Denis Prcić, vlasnik je ovog univerziteta te je i on nedavno uhapšen i nalazi se u pritvoru.

Mehmedagić se tereti i za pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu. S tim u vezi, jučer je u njegovoj kući policija obavila uviđaj kako bi se utvrdila njena vrijednost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare