Kada će FBiH dobiti zakonsko rješenje kojim će žrtve nasilja biti zaštićene?

Vijesti 23. aug 202315:16 > 15:17 0 komentara
N1

Tekst nacrta zakona o zaštiti nasilja u porodici prošao je oba doma federalnog parlamenta i nakon javne rasprave ništa dalje nije urađeno na ovom zakonskom rješenju, objasnio je Vibor Handžić, delegat u Domu naroda FBiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Ovo zakonsko rješenje, objasnio je Handžić, radili su partneri iz nevladnog sektora među kojima je  i UN Women. Pošto niko nije htio da bude predlagač, navodi Handžić, on je preuzeto tu ulogu kao delegat.

“Ja ću pristati na bilo koju opciju kako bi se ubrzala procedura da se zakon u najboljem mogućem tekstu usvoji u oba doma federalnog parlamenta. Najbolje bi bilo da zakon ide iz resora kojim pripada, ali to se u prethodnom mandatu nije desilo”, objasnio je Handžić.

Šta je obuhvaćeno zakonom?

U danima iza nas svjedočili smo mnogim slučajevima nasilja u porodici što je unutar ovog zakona detaljno urađeno ko i koju odgovornost nosi.

“Jedan segment je sistemski gdje to neće biti stvar volje za reakcijom kada se nasilje dogodi ili što je najvažnije u preventivnom smislu kada do nasilja potencijalno može doći, nego će to biti sistemsko rješenje gdje će to biti obaveza svih nivoa vlasti, odnosno svih aktera uključenih u sistem zaštite od nasilja u porodici i gdje će nečinjenje predstavati odgovornost koji se nalaze u sistemu”, istakao je Handžić.

Osoba od povjerenja je još jedna stavka u ovom zakonskom rješenju kao i podrška ženama.

“Ovaj zakon predviđa u potpunosti stavljanje Zavoda za besplatnu pravnu pomoć u kantonima i stavljanje na raspolaganje ženama žrtvama nasilja”, objasnio je Handžić.

Kada je riječ o femicidu kao krivičnom djelu, Handžić navodi da će se o tome tek razgovarati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!