Haotično stanje u sirijskim kampovima, bh. državljani još uvijek u njima (FOTO)

Svijet 04. jun 202114:24 > 15:19 3 komentara
Sanjin Šabović

Sanjin Šabović, koji je savjetnik za nacionalnu sigurnost i analitiku pri Kurdskoj pokrajinskoj vladi, boravio je dva dana u sirijskim kampovima Al-Hol i Al-Roj, u kojima se između ostalih, nalaze i državljani Bosne i Hercegovine. Istakao je da je stanje u kampovima haotično.

Šabović se u ovim kampovima nalazi sa korespondentom Konzorcija javnih servisa Njemačke (ARD) iz Kaira, a kako nam je rekao, ekipa ARD-a pravi reportažu o ljudima koji su smješteni u tim kampovima.

“Stanje haotično”

Naišao je na jednu žensku osobu iz Bosne i Hercegovine, koja nije željela mnogo da razgovara.

Kazala je da se preziva Sinanović i tečno govori bosanski jezik. Sinanović je rekla i da nema poruku za porodicu u BiH, navodeći da je “njena porodica sada ovdje“, odnosno u jednom od kampova.

Šabović je svjedočio i uslovima u kojima žive oni koji su smješteni u kampovima Al-Hol i Al-Roj te je naglasio da je stanje “krajnje haotično“. To je potvrdila i Sinanović.

Sanjin Šabović
Sanjin Šabović
Sanjin Šabović
Sanjin Šabović
Sanjin Šabović

Inače, ovo nije prvi put da je Šabović posjetio navedene kampove te kako nam je rekao, za razliku od prošla dva puta kada je bio, sada kao da vlada anarhija, kako je izjavio.

Također, Kurdske sigurnosne službe su izvan kampa i ne ulaze unutra skoro pa nikako kao prije, kazao nam je savjetnik za nacionalnu sigurnost i analitiku pri Kurdskoj pokrajinskoj vladi.

U kampovima još uvijek državljani BiH

Državljani Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore se još uvijek nalaze u tim kampovima, a procjenjuje se da njihov broj iznosi oko 160.

Podsjetit ćemo da proces povratka naših državljana iz Sirije teče veoma sporo.

Ranije ove godine iz Ministarstva sigurnosti BiH rekli za N1 da je sam proces povratka veoma kompliciran i zahtijeva kreiranje sistemskog rješenja u skladu sa važećim zakonodavnim okvirom na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. “Proces takođe zahtijeva uključivanje velikog broja nadležnih institucija – pored sigurnosnih i pravosudnih – službe socijalnog rada, zdravstva, obrazovanja i drugih“, rekli su ranije za N1.

Nekoliko bh. državljana nalazi se i u zatvorima u Siriji, a 90 posto osoba sa spiska su žene i djeca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare