Hapšenja Debevca i Mehmedagića: “Prisuškivali sudije, ali ne i političare”

Vijesti 19. dec 202321:21 0 komentara
F.Z. / N1 BiH

Ranko Debevec i Osman Mehmedagić predati su u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon višesatnog ispitivanja u prostorijama SIPA-e. Uhapšeni su u ponedjeljak u akciji SIPA-e za koju su pripadanici ove državne agencije saznali sat vremena prije izvršenja naredbe za lišenje slobode. Kako je potvrdio glavni državni tužitelj, predistražne radnje odnosno istraga vođene su isključivo u Tužilaštvu BiH uz podršku OSA-e.

Debevec i Mehmedagić se terete za prisluškivanje sudija i službenika Tužilaštva iz odjela za organizirani i privredni kriminal i korupciju I to u u više predmeta 2020. godina Tada je uz ostalo, podsjetimo, počelo i suđenje u aferi “Respiratori” Fadilu Novaliću i drugima, ali i suđenje Osmanu Mehmedagiću u aferi “Pošta” gdje je optužen za zloupotrebu službenog položaja, no u ovom predmetu godinu dana kasnije je oslobođen. Slobode je lišena i Vasvija Vidović koja je sinoć u zgrdu SIPA-e ušla u svojstvu advokatice Ranka Debevca, no zadržana je zbog osnova sumnje u krivično djelo spriječavanje dokazivanja.

Ročište će najvjerovatnije biti održano sutra, biće podnesen prijedlog za određivanje pritvora od mjesac dana za Debevca i Mehmedagića, za Vidović još nije poznato.

Mnogo toga i dalje je nejasno poput informacije šta je direktor OSA-e radio u društvu predsjednika Suda kada je ovaj uhapšen. Komentar glavnog tužitelja nismo mogli dobiti, kao ni procjenu sto će se desiti sa predemtima u kojim su sudije prisluškivane, naravno ukoliko se prisluškivanje dokaže.

Nema puno političkih komentara danas, novinari su pitali federalnog premijera koji je rekao da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno poručio je ali i dodao.

U međuvremenu dileme oko v.d.predsejdnika suda riješio je i VSTV. U saopćenju za javnost potvrdili kako je Ured disciplinskog tužioca podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti Ranka Debevca. Automatski sistem CMS će odrediti prvostepenu disciplinsku komisiju VSTV-a BiH koja će, u zakonskom roku, donijeti odluku po zahtjevu Ureda. U slučaju da odluka suspenzija predsjednika suda, VSTV BiH će odlučiti o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!