Hapšenja zbog trgovine kanabisovog ulja izazvala brojne reakcije građana

Vijesti 31. mar 202214:35 > 17:46
Pixabay

Nastavljena je opsežna policijska akcija kodnog naziva "Meta", koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na području Sarajeva i Visokog i koja je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", "Odavanje službene tajne", "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i "Nadriliječništvo". Tokom pretresa osam osoba je uhapšeno, dok se za dvije osobe intenzivno traga.

Među privedenima je i biznismen Gordan Memija koji je priveden u Odjeljenje za narkotike MUP-a Kantona Sarajevo.

Policija u ovoj akciji tereti i Mahira Očuza, njegovu suprugu bh. manekenku Džejlu Glavović-Očuz, jednog policijskog službenika iz Visokog te Refika Kurgaša, biznismena i bivšeg predsjednika Kantonalnog odbora A-SDA Zeničko-dobojskog kantona koji je za sada nedostupan organima gonjenja.

Prema nezvaničnim informacijama oni su osumnjičeni za nelegalnu trgovinu kanabisovim uljem i do kraja dana bi trebali biti predati u nadležnost Tužilaštva ZDK.

Na društvenim mrežama uslijedile su i prve reakcije zbog korištenja ulja kanabisa. Između ostalih, oglasila se ambasadorka Martina Mlinarević.

“Tko nije trebao kanabisovo ulje, taj nema pojma šta znači kanabisovo ulje i legalizacija istog za onoga kome je nasušno potrebno, za svaku onu dijagnozu karcinoma i MS, te šta prolaze spomenuti pacijenti”, kazala je Mlinarević.

Oglasio se i Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH koji je bio i jedan od predlagača za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

“Ne sudeći o današnjoj policijskoj akciji, ponavljam svoj raniji stav da je nužna hitna leganizacija kanabisa u medicinske svrhe. Ulje kanabisa je lijek i spas za mnoge”, kazao je.

I čitatelji N1 u naketi na Facebooku komentarisali su legalizaciju kanabisovog ulja u medicinske svrhe.

Aktivnosti u okviru akcije ‘”Meta” provode se u saradnji sa policijskim timovima Federalne uprave policije, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, policijski timovi rano jutros započeli su istovremene pretrese na 13 lokacija na području Visokog, sedam lokacija na području Kantona Sarajevo i dvije lokacije na području Tuzlanskog kantona u okviru akcije “Meta”.

Više detalja o rezultatima same akcije biće poznato u toku dana, po okončanju naznačenih aktivnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad