Haverić o odlivu stanovništva iz BiH: Odlaze u Njemačku, gdje nisu konstitutivni

Vijesti 29. maj 202320:33 0 komentara

Politički teoretičar Tarik Haverić u programu N1 postavio je pitanje o tome kako to da je 1991. godine u Bosni i Hercegovini bilo više od 700 hiljada Hrvata, da bi se ovaj broj radikalno smanjio na 280 hiljada onda kada je neko došao na političku scenu da štiti nacionalna prava hrvatskog naroda.

Haverić, koji je iz oblasti političke teorija stekao doktorat u Francuskoj i dugi niz godina predavao na domaćim i inozemnim univerzitetima, gostovao je u emisiji Izvan okvira te poručio kako smatra da konačno treba da dođe do suočavanja sa posljedicama vlastitih odluka.

“Radi se zapravo o tome da ne postoje kontrolne tačke, ne postoje mjerenja koja kažu: 1991. nas je bilo 770 tisuća, a onda je neko došao da štiti naša prava pa nas je sad 280 tisuća. Nešto tu nije uredu. Kada je počeo velikosrpski projekat on je počeo u cilju zaštite Srba u Hrvatskoj, kojih više nema u tamo u značajnim brojkama. Neko mora podvući crtu i reći – mi smo radili na tome da ostvarimo jedan cilj, a ostvarili smo upravo suprotno”, rekao je Haverić u programu N1.

On opisuje kako “identitarni grč” dovodi do negativnih ishoda.

“Identitarni grč kaže – ako malo popustimo od ovog svoga, bit će nam gore. I objektivno postaje sve gore, ali se svijest ne mijenja. Ne možete me uvjeriti da dva puna autobusa iz Livna tjedno ode u Njemačku i vrate se prazni zbog tog što neko u Livnu ugrožava Hrvate.

“Oni odlaze gdje im je bolje, u sredine gdje nisu konstitutivni, gdje nemaju ni legitimnih ni nelegitimnih predstavnika. To su Njemačka, Austrija, itd.”, rekao je Tarik Haverić u emisiji Izvan okvira.

Profesor Haverić nadalje je, na upit o HDZ-u kao samoprozvanim nositeljima evropskih vrijednosti, rekao da smatra kako je za evropske vrijednosti upravo onaj koji će reći da narodi ne mogu biti politički predstavljeni.

“Narodi ne treba da razmišljaju u kategorijama nacionalne zastupljenosti ukoliko se ne postavi jasna granica”, naveo je.

Kad je riječ o ulozi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, politički teoretičar Tarik Haverić kaže kako nema nikakvih iluzija o o njenim predstavnicima ovdje de da BiH uvijek “zapadnu neki nižerangirani sagovornici”. ANadalje, on smatra velikom greškom što je međunarodna zajednica dopustila da u BiH u opticaj uđu određene kategorije koje nigdje drugo ne postoje.

“U Evropskoj uniji ne postoji nijedna država sa kolektivnim šefom. Sada muku muče kako da zadrže Predsjedništvo a da provedu presudu u predmetu Sejdić i Finci. Ustrajavaju na rješenjima koja kod sebe ne bi ponudili nikad”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!