HDZ BiH: Domaći političari moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH, izborni proces nije zaštićen

Vijesti 27. mar 202413:17 7 komentara
Dragan Čović na Saboru HDZ-a BiH (Fena)

Povodom nametanja Odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta od 26. marta 2024. godine, Hrvatska demokratska zajednica BiH izražava duboko žaljenje za posezanjem visokog predstavnika za nametanjem rješenja u vremenu stabilne političke vlasti, intenzivnog liderskog dijaloga i otvorenja pregovaračkog procesa BiH s Europskom unijom.

“Nametanjem 114 izmjena Izbornog zakona, kompromitiraju se svi dosada postignuti pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja u nezavidan položaj njeno buduće zajedničko funkcioniranje. Ovakve nepotrebne intervencije u domaće zakonodavstvo samo par dana nakon pozitivnog izvješća EU prema Bosni Hercegovini kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti, mogu imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je europska perspektiva donijela Bosni i Hercegovini”, navode iz HDZ BiH.

Bez želje, dalje ističu, da ulaze u pozitivne namjere za poboljšanjem Izbornog procesa, “dužni su ukazati da ovakva rješenja koja ne obuhvaćaju sve aspekte izbornog zakona, neće postići zaštitu i vjerodostojnost izbornog procesa, nego će izglednije uvesti BiH u neizvjesno, politički motivirano i duboko kompromitirano upravljanje izbornim procesom”.

“Posebno smatramo opasnim da nametanje ovog i bilo kojih drugih zakonskih rješenja, uspostavlja praksu protivnu demokratskim principima kojima se potpuno obesmišljava uloga parlamenata i demokratski izabranih predstavnika, što je srž demokracije. Stoga pozivamo sve nositelje vlasti bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da zajedničkom suradnjom i dijalogom vratimo procese odlučivanja u okrilje legitimno izabranih predstavnika koji sukladnu Ustavu i najvišim demokratskim standardima imaju odgovornost i obvezu predvoditi sve političke procese u Bosni i Hercegovini”, zaključuju iz HDZ BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare