HDZ BiH – HNS nakon sankcija Čavari: Buja kvazi-državni, bošnjački nacionalizam

Vijesti 08. jun 202216:32 1 komentar
N1

Nakon što je State Department uveo sankcije predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Marinku Čavari, oglasio se Klub HDZ BiH - HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH koji je odbacio odgovornost ove stranke, te za sve optužio SDA.

Naime, kako su naveli iz Kluba HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH navodi da Čavara krši Ustav su apsurdni.

“Klub HDZ BiH – HNS već duže vrijeme predlaže pokretanje svih formalno – pravnih i zakonskih procedura pri formiranju nove Vlade, koju SDA odbija, jer nema većinu u Klubu SDA, a kontinuirano radi pritisak na predsjednika Federacije BiH”, naveli su iz ovog Kluba.

Također, iz ovog Kluba odgovornost su prebacili na bošnjačke političare.

“Kvazi-državni odnosno bošnjački nacionalizam koji buja u proteklom razdoblju, te svakom prigodom daje do znanja kako želi stvoriti trenutačno od Federacije BIH, a dugoročno od BIH, isključivo državu bošnjačkog naroda, gdje Hrvat ne može biti ravnatelj Federalne uprave policije, nije apsurd, već stvarna realnost bošnjačke politike i svjetonazora. Nepostojanje političkog dogovora u Federaciji BiH jest ključan čimbenik svih odnosa unutar Federacije BIH, a iskreno političko protivljenje implemenatciji presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH dolazi samo od predstavnika većinskog bošnjačkog naroda. Unitarističke, tzv. probošnjačke političke snage u 2022. godini odbijaju sve dogovore o budućnosti i napretku ove zemlje i to uz nazočnost međunarodnih predstavnika na svim održanim sastancima”, istakli su iz ovog Kluba.

Na kraju zastupnici HDZ BiH-HNS pružili su podršku Čavari i da će i dalje, kako ističu, raditi u skladu sa Ustavom.

Podsjećamo, Čavara u svojoj reakciji optužio je State Department da se svojom odlukom svrstao na stranu nalogodavaca za njegovo ubistvo.

Čavara: SAD se stavile na istu stranu s nalogodavcima za moje ubistvo

Treba dodati  da je osim Čavare, sankcijama obuhvaćen i Alen Šeranić, ministar zdravstva RS.

Zbog čega su SAD uvele sankcije Čavari i Šeraniću

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare